Održan sastanak čelnika policije regije u BiH

Slika topvijesti/2015/svibanj/PriopcenjeSarajevo/naslovna.jpg

Posebna tema sastanka je posjet pape Franje Sarajevu, za koji je utvrđeno da je veliki sigurnosni izazov za policijske agencije u BiH, ali i policije zemalja u okruženju. Ministar sigurnosti BiH Mektić skrenuo je pozornost na neophodnost suradnje policija na ovim područjima, posebno u kontekstu posljednih terorističkih napada u Zvorniku i Makedoniji. Kazao je da je sigurnost u regiji nedjeljiva

Foto: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH
 
U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH održan je radni sastanak čelnika policija regije u petak, 22. svibnja. Uz domaćina, direktora Direkcije Mirsada Vilića i njegovih zamjenika Mile Jurića i Uroša Pene, na sastanku su prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Đuro Knežević, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić i načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović i gosti iz regije: Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije Republike Hrvatske, Marjan Fank, generalni direktor policije Republike Slovenije i Nikola Janjušević, pomoćnik direktora policije Crne Gore.
 
Radni sastanak nastavak je kontinuirane suradnje i razmjene iskustava o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju policijske agencije u regiji.
 
Posebna tema sastanka je posjet pape Franje Sarajevu, za koji je utvrđeno da je veliki sigurnosni izazov za policijske agencije u BiH, ali i policije zemalja u okruženju. Ministar sigurnosti BiH Mektić skrenuo je pozornost na neophodnost suradnje policija na ovim područjima, posebno u kontekstu posljednih terorističkih napada u Zvorniku i Makedoniji. Kazao je da je sigurnost u regiji nedjeljiva i da se svaki sigurnosni problem, posebno terorizam, odražava na sve zemlje. Ministar je posebno naglasio da je posjet pape Franje Sarajevu posjet čitavoj regiji i da je to jedna od tema današnjeg sastanka.
 
U nastavku su prezentirana iskustva policije Republike Hrvatske u osiguranju tako važnog događaja s obzirom da je Hrvatska više puta ugostila poglavara Rimokatoličke crkve.
 
Također, jedna od tema sastanka bila je i razmjena najnovijih saznanja o terorističkim prijetnjama u regiji. Predstavnici policije Slovenije i Crne Gore su s prisutnima podijelili svoja iskustva u organizaciji i osiguravanju masovnih manifestacija i događaja na kome su prisustvovale osobe koje su pod posebnom policijskom zaštitom. U konkretnom slučaju, policije Hrvatske, Slovenije i Crne Gore su policijama u BiH ponudile pomoć u osiguranju posjete pape Franje Sarajevu kroz razmjenu informacija, angažiranja ljudi i materijalno-tehničkih sredstava.
Između ostalog, tijekom rasprave na ovu temu, u više navrata istaknuta je potreba kontinuirane razmjene informacija između policijskih agencija u regiji, što je temeljna za pretpostavka za učinkovito suprotstavljanje terorizmu.
 
Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti za dalje jačanje međunarodne operativne policijske suradnje na ovim sigurnosnim izazovima.


Pisane vijesti