Održan zajednički webinar Ministarstva unutarnjih poslova i Vijeća Europe

Slika /topvijesti/2021/zajednicki%20webinar.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Vijećem Europe održalo je zajednički webinar na temu Migracije i azil: standardi Vijeća Europe i kanali za zajedničku praktičnu suradnju

Dana 1. listopada 2021. godine održan je zajednički webinar Ministarstva unutarnjih poslova i Vijeća Europe na temu upravljanja migracijama i azilom, pri čemu je fokus bio na primjeni standarda Vijeća Europe i područjima buduće zajedničke suradnje.

Na webinaru kojim su predsjedali državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras i posebni predstavnik glavne tajnice Vijeća Europe za migracije i izbjeglice veleposlanik Drahoslav Štefánek, sudjelovali su dr. sc. Davor Derenčinović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavnici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava na čelu sa zastupnicom Šteficom Stažnik, predstavnik Europskog suda za ljudska prava te nekoliko desetaka službenika MUP-a zaduženih za zaštitu granice i postupke međunarodne zaštite.

Tijekom webinara predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su o mjerama koje Hrvatska kao država članica na vanjskoj granici EU-a poduzima u zaštiti granice i upravljanju migracijskim tokovima, a predstavljena su i iskustva u svakodnevnom radu s migrantima i izbjeglicama, kao i s ostalim ranjivim skupinama. Također, velik dio webinara bio je posvećen upravo presudama Europskog suda za ljudska prava u području migracija i azila te njihove praktične implikacije na Hrvatsku i sve države članice Vijeća Europe.

Na sastanku je deklarirana i obostrana spremnost za nastavak konstruktivne i uspješne dosadašnje suradnje Ministarstva unutarnjih poslova s posebnim predstavnikom glavne tajnice Vijeća Europe za migracije i izbjeglice te su već dogovorene neke od predstojećih aktivnosti.
 
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja