Održana 65. promocija prvostupnika i specijalista stručnog studija Kriminalistike

Na Policijskoj akademiji danas je održana svečana promocija za ukupno 225 diplomanata - 138 diplomanata stručnog studija Kriminalistike i 87 diplomanata specijalističkog diplomskog stručnog studija Kriminalistike

FOTO: MUP RH

U predvorju Policijske škole „Josip Jović“, danas, 23. svibnja 2022. godine, održana je svečana promocija za 138 diplomanata stručnog studija Kriminalistike i 87 diplomanata specijalističkog diplomskog stručnog studija Kriminalistike. 

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, glavna tajnica Ministarstva Sanda Šimić Petrinjak, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudske potencijale Željko Prša, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, dekanica Visoke policijske škole dr. sc. Davorka Martinjak te prodekani Visoke policijske škole, pomoćnik načelnice Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Dražen Mayka te nastavnici Visoke policijske škole. 

Na samom početku svečanosti, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić čestitao je svim diplomantima na stečenoj diplomi visokog učilištu s dugogodišnjom tradicijom, instituciji koja se smatra vodećom visokoškolskom ustanovom u znanstvenom polju sigurnosno-obrambenih znanosti i koja je po mnogočemu jedinstvena u Hrvatskoj.

„Stoga od vas očekujem da svoju diplomu prije svega cijenite, da shvatite njenu težinu i značenje, da znanja koja ste stekli prenosite kolegama i koristite ih u svakodnevnom radu. Vaš uspjeh, koji danas slavimo, kruna je vašeg predanog rada tijekom školovanja, no ovaj uspjeh ne bi trebao i ne smije biti kraj vašeg ulaganja u vlastiti napredak i znanja. Vodite se postulatima cjeloživotnog obrazovanja, koristite programe specijalizacije i usavršavanja jer jedino na taj način moći ćete napredovati, osnažiti svoje vještine i razvijati svoju profesionalnu karijeru“, poručio je prisutnima načelnik Ćelić.

Tijekom školovanja, polaznici su, kroz globalnu pandemiju te potres koji je pogodio Hrvatsku, učili u složenim i nezahvalnim uvjetima – uživo ali i na daljinu putem sustava e-Obrazovanje, čije su prednosti došle do izražaja upravo u tim izazovnim uvjetima. 

„Upravo putem tog sustava pratit ćemo svako vaše daljnje stručno usavršavanje i osposobljavanje te ga učiniti dostupnim policijskom službeniku i u najudaljenijoj policijskoj upravi. Kroz partnersku suradnju sa EU agencijama CEPOL-om i FRONTEX-om, omogućit ćemo vam i učiniti dostupnim sudjelovanje i uključivanje u brojne međunarodne obuke i edukacije“, dodao je načelnik Ćelić.

Dekanica Visoke policijske škole dr. sc. Davorka Martinjak izjavila je kako s posebnim poštovanjem nosi togu i dekanski lanac, koji su simboli 50 godina tradicije Visoke policijske škole.

„Nastavljajući tradiciju visokog obrazovanja na Visokoj policijskoj školi i dalje postižemo uspjehe. Naime, tijekom prošle godine bili smo vrednovani od strane Agencije za znanost  i visoko obrazovanje i taj proces zahvaljujući kvalitetnom radu svih zaposlenika Visoke policijske škole, uspješno smo obavili i dobili dozvolu da nastavimo s provedbom naših studijskih programa u razdoblju od 2021.-2026. godine“, istaknula je dekanica Martinjak. 

Osim nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti, Visoka policijska škola, u skladu s nacionalnim i međunarodnim standardima u visokom obrazovanju, djeluje i u međunarodnom okruženju.

„Tako smo prošle godine obnovili Erasmus povelju za razdoblje 2021.-2027., i time stvorili preduvjete da naši studenti i nastavnici mogu nesmetano s kolegama iz drugih zemalja sudjelovati u razmjeni znanja, iskustava i stručnog usavršavanja. Također, smatram važnim ovom prilikom naglasiti da nastavnici ove ustanove sudjeluju u radu znanstveno-istraživačkih projekata s drugim kompatibilnim institucijama u Hrvatskoj i u Europi kao što je Obzor 2020 u području sigurna društva, europskoj mreži COST, CEPOL-ovim edukacijama te brojnim drugim“, dodala je dekanica Martinjak te poručila diplomantima: 

„Znanje koje ste stekli iskoristite na najbolji mogući način i budite pokretači promjena, unesite u svoj posao pozitivnu kritiku koja je uvijek dobro došla od mladih i obrazovanih ljudi koji se ne boje postavljati pitanja i tražiti od sustava bolja i modernija rješenja. Ja znam da vi to možete, to ste pokazali u studentskim raspravama kroz koje ste i nama profesorima davali ideje i time utjecali na nas da se razvijamo u prijenosu znanja drugim generacija. Zbog vas postajemo bolji profesori i zato hvala vam na tome“. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izrazio je svoje čestitke svim diplomantima:

„Podržavam, pohvaljujem i ujedno vam čestitam na odluci o proširivanju svojih stručnih znanja preko studija Kriminalistike, jer upravo ste vi  – profesionalno motivirani, ambiciozni i za probleme opće sigurnosti zainteresirani pojedinci, koji imaju viziju cjeloživotnog ulaganja u sebe, napredovanja u službi i stručnog razvoja vlastitih policijskih karijera – sama baza sustava unutarnjih poslova od koje sve polazi i bez koje ništa nije ostvarivo. Danas stečenim diplomama otvorili ste si vrata prema najsloženijim i najzahtjevnijim poslovima u sektoru sigurnosti, dok svima nama dodatna brojka stručnih, uže profiliranih kadrova ulijeva nadu u sigurniju budućnost.“

Visoka policijska škola jedinstvena je i na temelju činjenice da je jedina javna visokoškolska i znanstvena ustanova osnovana unutar tijela državne uprave, uvedena u Upisnik visokih učilišta pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

  Održana 65. promocija prvostupnika i specijalista stručnog studija Kriminalistike, Zagreb, 23. svibanj 2022. 

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje | Odgoj i obrazovanje