Održane 5. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske

Slika topvijesti/2018/09_rujan/IMG_9634.JPG

Policijska akademija u Zagrebu i ove je godine,22. i 23. rujna, peti put po redu, bila domaćin ljetnih igra Specijalne olimpijade Hrvatske

Igre je ove godine svečano otvorila pomoćnica ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Zrinušić koja je istaknula kako su svi sudionici igara pobjednici već samim time što daju sve od sebe za sport, prijateljstvo i međusobnu podršku.

Himnu je već tradicionalno otpjevao sportaš i olimpijski natjecatelj iz Međimurja Tomislav Trupković, nakon čega je podignut stijeg Specijalne olimpijade.

Voditeljica Policijske škole Josipa Jovića Renata Odeljan je istaknula kako su polaznici Policijske škole dosada dali veliki doprinos ostvarenju ciljeva ovog  međunarodnog pokreta, te kako je uvjerena da  će se to nastaviti i u budućnosti.

- Naša Policijska škola ove je godine upisala dvostruko više mladih ljudi nego ranijih godina. Oni će nakon završetka školovanja postati novi policijske službenice i službenici koji će zasigurno imati više senzibiliteta prema našim građanima koji imaju intelektualne ili tjelesne teškoće – rekla je voditeljica Odeljan.

Ove 5. ljetne igre, na kojima su sudjelovale 23 ekipe, dio su priprema za sudjelovanje reprezentacije Specijalne olimpijade Hrvatske na Svjetskim olimpijskim igrama u Abu Dhabiju u ožujku 2019. godine.

Svečanost proglašenja pobjednika i uručenja medalja održana je u nedjelju. 

Cilj specijalne olimpijade je širenje svijesti u javnosti o potrebi prihvaćanja i poštivanja osoba s intelektualnim i tjelesnim teškoćama i njihovih obitelji kao ravnopravnih članova društva.

Pružanje potpore sportašima s intelektualnim teškoćama u njihovoj afirmaciji kroz sportske aktivnosti temelji se na sporazumu kojeg su 2014. potpisali Ministarstvo unutarnjih poslova i Specijalna olimpijada Hrvatske.

Sadržaj sporazuma proizlazi iz ciljeva međunarodnog pokreta „The Law Enforcement Torch Run“ koji obuhvaća policijske organizacije iz više od 40 zemlja iz cijelog svijeta.

Igre su postale najprepoznatljivije po utrci sa olimpijskim plamenom, a policijski službenici tu imaju ulogu čuvara plamena nade.



Pisane vijesti