​Održane dodjele diploma na Policijskoj akademiji

Na Policijskoj akademiji održana je danas, 12. travnja, promocija diplomanata Visoke policijske škole, 112 prvostupnika kriminalistike i 91 stručnog specijalista kriminalistike.

Foto: MUP
 
Na Policijskoj akademiji održana je danas, 12. travnja, promocija diplomanata Visoke policijske škole, 112 prvostupnika kriminalistike i 91 stručnog specijalista kriminalistike.

U svečanoj atmosferi, uz brojne okupljene članove obitelji diplomanata i prigodni program zbora i tamburaškog sastava Policijske akademije, promociji stručnih specijalista prisustvovali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, domaćini – dekan Visoke policijske škole Krunoslav Borovec i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, ali i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Mirjana Gospić te dekan HVU dr. Franjo Tuđman, brigadir Blaženko Đevoić.

Nakon uručenja diploma ponosnim studentima, čije je preuzimanje značajnog tuljca pratio slide show s ispisom tema njihovih diplomskih radova i imena mentora,  ministar unutarnjih poslova i glavni ravnatelj policije uručili su i cum laude najboljoj među njima, policijskoj službenici Policijske uprave karlovačke, Valentini Marković, koja je studij završila s prosjekom 4,38.

Primivši prigodni poklon i pohvalu, najbolja diplomantica zahvalila je u ime svih profesorima i svim djelatnicima Visoke policijske škole, koji su ih učili, davali podršku i imali strpljenja tijekom njihovog studiranja. – Dragi profesori, vaša uloga u našem obrazovanju bila je iznimno velika, a pokazat će se još i većom u budućnosti kada naučeno primijenimo u praksi. - rekla je Marković, zahvalivši se na kraju, uz svoje, i svim roditeljima, obiteljima, supružnicima i prijateljima, jer su ih na njihovom putu hrabrili, slušali i podržavali.

Prigodnim riječima čestitke i hvale današnjim su se slavljenicima obratili i prodekanica i dekan Visoke policijske škole Karlović i Borovec, glavni ravnatelj Milina, rektor Boras, a naposljetku i ministar Božinović.

Svi su oni čestitali diplomantima na postignutom uspjehu i na ulaganju u svoje obrazovanje, no pritom nisu smetnuli niti ulogu njihovih profesora u svemu tome. Slavljenicima su poželjeli nastavak obrazovanja i učinkovitu implementaciju stečenih znanja u praksi.

- Tijekom ovog specijalističkog studija, nastavnički i stručni kadar prenio vam je složenija, visokospecijalizirana znanja, poučio vas naprednim vještinama te vas osposobio za samostalno, kompetentno elaboriranje sigurnosne problematike, u vrijeme kada upravo ona postaje globalni fenomen i izazov. Baš zato, studirati na ovom fakultetu i učiti od renomiranih stručnjaka s područja sigurnosti, predstavlja veliku čast …. ali ne zaboravimo da ona sa sobom nosi i veliku odgovornost, ali isto tako i velika očekivanja. Stoga vam želim da ovdje stečena znanja što prije oživotvorite u praksi i da vam pomognu u vašem profesionalnom napredovanju i razvoju ... radi razvitka društva u cjelini, razvijajte timski duh, te prenosite i dijelite svoja znanja i iskustva mlađim kolegama, jer pomaganje i odgovornost prema kolektivu glavne su odlike policijskog posla – rekao je ministar Božinović, istaknuvši kako je među danas promoviranim stručnim specijalistima, među njih 91 čak 30 žena, što je za posebnu pohvalu, a kako su i među ovogodišnjim novim polaznicima Policijske akademije žene zastupljene s također 30 posto „za pretpostaviti je da možemo već govoriti o trendu koji je pozitivan i koji ćemo sa svim svojim umijećem i znanjem nastojati održati i povećati u budućnosti.“

- Vjerujem da će diploma koju ste stekli na našem visokom učilištu s dugogodišnjom tradicijom, omogućiti da drugi dio vašeg životnog lista bude ispisan i ispunjen mnoštvom životnih radosti i uspjeha, ali koji sigurno neće doći sami po sebi, već mogu biti dosegnuti samo kroz nastavak vašeg truda i zalaganja, kroz vašu odgovornost, ispravno činjenje i samosvjesnost te, ono što je najvažnije, kroz vašu ljubav prema časnoj profesiji koju obavljate i za koju ste se školovali. I zato očekujem od vas da ovu diplomu prije svega cijenite, da shvatite njezinu težinu i značenje, te da znanja koja ste stekli implementirate u svakodnevnom radu i nesebično ih prenosite svojim kolegicama i kolegama. – istaknuo je i glavni ravnatelj Milina, osvrnuvši se i na napore koje Visoka policijska škola ulaže u kreiranje programa sveučilišnog studija na Visokoj policijskoj školi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. - Iskreno vjerujem kako ćemo vrlo brzo, nakon više od 15 godina ponovno imati sveučilišni studij na našoj Visokoj školi – zaključio je glavni ravnatelj.

Želju i nastojanja za obnovom suradnje sa Sveučilištem i ponovnim izvođenjem sveučilišnih studijskih programa spomenuo je i dekan Borovec, koji je također naglasio - Kriminalistika i druga područja policijske znanosti kao predmet obrazovanja i stručno-znanstvenog djelovanja Visoke policijske škole čini našu visokoškolsku ustanovu specifičnom i jedinstvenom … Stoga nije ništa neobično da višedimenzionalno širenje sigurnosti od države prema pojedincu, ljudskoj sigurnosti i ljudskim pravima, značajno određuje suvremenu ulogu policije kao sigurnosne institucije te definira okvir modernog visokoškolskog obrazovanja u području sigurnosti. Uz to, zahvalio je ministru unutarnjih poslova i glavom ravnatelju policije jer je MUP uložio velika financijska sredstva u školovanje i život na Akademiji velikoj većini diplomanata.

Uz čestitke diplomantima, profesorima i Visokoj policijskoj školi, rektor Boras rekao je – Sveučilište u Zagrebu sposobno je prepoznati kvalitetu, a to se vidi po vašim programima koji su sada stručni … imat ćete punu potporu Sveučilišta u Zagrebu i nadam se da ćemo uskoro ostvariti taj naš cilj.

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje | Odgoj i obrazovanje