Operativna akcija „Petlja“

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su jučer, 6. svibnja, kriminalističku obradu nad devetero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja i zlouporabe položaja i ovlasti.

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su jučer, 6. svibnja, kriminalističku obradu nad devetero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja i zlouporabe položaja i ovlasti. Policijski izvidi i kriminalistička obrada provođena je više mjeseci u koordinaciji s USKOK-om i Upravom kriminalističke policije MUP-a, a akcija je bila usmjerena prema nezakonitom djelovanju osoba u postupku osposobljavanja za vozače u jednoj autoškoli iz Križevaca.

Osnovano se sumnja da je vlasnik i odgovorna osoba autoškole (1967.), radi pribavljanja imovinske koristi zainteresiranim kandidatima za vozače, organizirao izdavanje uvjerenja o polaganju vozačkih ispita „B“ kategorije na nezakonit način. S ovlaštenim ispitivačima HAK-a (1955., 1954. i 1948.) s područja Zagreba dogovarao je siguran prolazak na vozačkom ispitu, za što je primao novac od zainteresiranih kandidata, a koji je dijelio s ispitivačima.

Instruktor u autoškoli (1979.) u dogovoru s vlasnikom vršio je utjecaj na ispitivače kako bi kandidati ispite položili bez odgovarajućih znanja i od kandidata uzimao novac koji je predavao vlasniku. Nezakonito dobivena uvjerenja o položenom vozačkom ispitu ishodile su četiri osumnjičenice s područja Županije koprivničko-križevačke (1976., 1985., 1984. i 1985.)

Temeljem naloga Županijskog suda u Koprivnici izvršene su pretrage poslovnih prostora, obiteljskih kuća i drugih prostora koje koriste osumnjičenici te su oduzeti predmeti koji se dovode u svezu sa izvršenjem opisanih kaznenih djela.

Zbog osnovane sumnje u izvršenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporaba položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja te pomaganja i poticanja izvršenja protiv svih osumnjičenika slijedi kaznena prijava USKOK-u redovnim putem.

Nastavljaju se policijski izvidi usmjereni na otkrivanje ostalih nezakonitosti u poslovanju autoškole. Radi nezakonitosti u radu protiv autoškole i odgovornih osoba bit će pokrenut odgovarajući upravni i inspekcijski postupak zabrane rada i oduzimanja dozvola.


Stranica