Oštetili državni proračun za skoro 2 milijuna kuna

Slika ILUSTRACIJE/novac.jpg

Policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU šibensko-kninske dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Siska i 48-godišnjakom iz Šibenika, te nad tvrtkom sa sjedištem u Šibeniku, a zbog sumnje na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU šibensko-kninske dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Siska i 48-godišnjakom iz Šibenika, te nad tvrtkom sa sjedištem u Šibeniku, a zbog sumnje na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 47-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe osumnjičene tvrtke u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca  2007., s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi  za tu tvrtku, naložio da se obave izvanredne usluge prijevoza za koje nije iskazao prihode, niti obračunavao porez na dodanu vrijednost u iznosu od   68 629 kuna.

Nadalje je utvrđeno da su osumnjičeni 47-godišnjak i 48-godišnjak, obojica u svojstvu odgovornih osoba osumnjičene tvrtke, tijekom 2009. godine, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi  za tu tvrtku, naložili da se dio plaća zaposlenicima  te tvrtke obračunava i isplati kao terenski dodatak za navodno obavljen posao izvan sjedišta tvrtke, na koji način nisu obračunati i uplaćeni dužni doprinosi, porezi i prirezi u ukupnom iznosu od 1 859 096.30 kuna.

Utvrđeno je da su osumnjičeni opisanim ponašanjem oštetili Državni proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 1 927 725.30, a koji iznos su pribavili tvrtci kao ne pripadajuću imovinsku korist.

Protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava, kao i protiv osumnjičene tvrtke sukladno odredbama zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.



Pisane vijesti