Osumnjičeni za ratne zločine

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/lisice_i_pistolj2.jpg

Nakon zatvaranja u podrumske prostorije, psihički i fizički su ih zlostavljali, te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika. Trećeosumnjičeni je kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava.

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije dovršili kriminalističko istraživanje nad trojicom državljana Republike Srbije, 67-godišnjakom, 51-godišnjakom i 49-godišnjakom, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
 
Prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni sumnjiče se da su od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. godine na području Ličkog Osika i Široke Kule kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi, tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, zajednički sudjelovali u donošenju odluka i izdavanju naredbi kojima su pripadnici njihovih postrojbi odvodili i zatvarali civilno stanovništvo u podrumske prostorije društvenog doma u Ličkom Osiku. Nakon zatvaranja u podrumske prostorije, psihički i fizički su ih zlostavljali, te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika.
 
Trećeosumnjičeni je kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava.
 
Osim toga, oni se sumnjiče da su neutvrđenog dana od kraja rujna do 13. listopada 1991. godine kršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba te propustili spriječiti ubojstvo zarobljenog pripadnika hrvatske vojske.
 
Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.


Pisane vijesti