Osvrt na izjavu Glavnog državnog odvjetnika od 30. rujna 2014.

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/zastava_mup.jpg

Dio izjave Glavnog državnog odvjetnika u kojoj navodi da su u nekim institucijama zaduženim za otkrivanje kaznenih djela „gluhi, ćoravi i mutavi“, ovom prilikom Ravnateljstvo policije ne želi komentirati, ali je svjesno činjenice da je policija samo jedno od tijela otkrivanja kaznenih djela u sustavu izvršne vlasti.  

Foto: Ilustracija

U medijima su 30. rujna objavljeni dijelovi izjave Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana vezano za pripremu godišnjeg izvješća o radu Državnog odvjetništva za 2013. godinu koji podnosi u Saboru RH 1. listopada 2014. 

S obzirom na sadržaj dijela izjave koji je objavljen u medijima u kojem se referira na otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela koje se progoni po službenoj dužnosti, posebno stavljajući naglasak na otkrivanje kaznenih djela iz tzv. „tamne zone kriminaliteta“, odnosno organiziranog kriminaliteta i korupcije važno je napomenuti slijedeće: 

Donošenje Zakona o kaznenom postupku (u daljnjem tekstu ZKP) u Republici Hrvatskoj koji se u odnosu na sva kaznena djela primjenjuje od 1. rujna 2011., a zatim i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku koji je stupio na snagu 15. prosinca 2013., predstavlja značajnu reformu kazneno-procesnog zakonodavstva u kojoj su preciznije uređeni međusobni odnosi stranaka u kaznenom postupku, posebice državnog odvjetništva koje je određeno i za provođenje istrage, kao faze kaznenog postupka, i u dijelu kaznenog progona, odnosno njegove uloge u otkrivanju i progonu počinitelja kaznenog djela. 

Uloga policije u odnosu na odredbe ZKP-a je također izmijenjena, odnosno policija je dužna postupati po nalogu državnog odvjetnika, po istom nalogu provoditi i dokazne radnje u kojima za provedbu izravno odgovara državnom odvjetniku kao nalogodavcu. Tako postavljene naloge, policija u potpunosti provodi u zakonom zadanim rokovima, osim u situacijama kada postoje opravdani razlozi, kako to zakon i propisuje. 

Obveza policije za provođenje kriminalističkog istraživanja kad postoje osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti sadržana je i u odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima u kojem je određeno da je nakon kriminalističkog istraživanja policija ovlaštena nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu ukoliko je utvrđena osnovana sumnja da bi određena osoba počinila takvo kazneno djelo. S tim u vezi ističemo da je u 2013. policija nadležnom državnom odvjetništvu podnijela  kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje 1940 tzv. „korupcijskih kaznenih djela“ što je gotovo dvostruko više od 2012., kada je utvrđeno 825 takvih kaznenih djela. 

U odnosu na kaznena djela gospodarskog kriminaliteta prijavljeno je 6315 kaznenih djela, u odnosu na 5994 kaznena djela u 2012. Za kaznena djela organiziranog kriminaliteta podnesene su kaznene prijave za 1840 kaznenih djela u odnosu na 2012., kada je prijavljeno 525 kaznenih djela. 

S obzirom da su odredbe ZKP-a determinirale nužnost zajedničkog rada državnog odvjetništva i policije u provedbi strateških smjernica politike suzbijanja kriminaliteta, Glavni državni odvjetnik i Glavni ravnatelj policije potpisali su Protokol o zajedničkom radu državnog odvjetništva i policije u predkaznenom i kaznenom postupku, gdje su precizno uređeni međusobni odnosi i uloge u procesu otkrivanja i procesuiranju počinitelja kaznenih djela koje se progoni po službenoj dužnosti u odnosu na sve tri kategorije kaznenih djela (lakša, teža i složena kaznena djela). Upravo na tome tragu, svakodnevno se održavaju  koordinacije između nadležnih državnih odvjetništava i policije koje za cilj imaju određivanje dinamike procesuiranja počinitelja kaznenih djela, odnosno podnošenje kaznenih prijava. Jedna od strateških smjernica u radu policije je svakako i iniciranje i održavanje koordinativnih sastanaka čelnika Ravnateljstva policije i Državnog odvjetništva radi kvalitetnijeg usmjerenja kako policije tako i državnog odvjetništva u provedbi kriminalističkog istraživanja i izvida kaznenih djela. Podsjećamo da je unatrag deset dana Glavni ravnatelj policije održao takav sastanak s Glavnim državnim odvjetnikom u Državnom odvjetništvu RH. 

Dio izjave Glavnog državnog odvjetnika u kojoj navodi da su u nekim institucijama zaduženim za otkrivanje kaznenih djela „gluhi, ćoravi i mutavi“, ovom prilikom Ravnateljstvo policije ne želi komentirati, ali je svjesno činjenice da je policija samo jedno od tijela otkrivanja kaznenih djela u sustavu izvršne vlasti. 

Svjesni značaja i uloge policije u politici suzbijanja kriminaliteta, Ravnateljstvo policije svakodnevno radi na primjeni mjera jačanja policijskih kapaciteta radi ostvarenja što boljih rezultata. U tom svom nastojanju i ubuduće će se inzistirati na tijesnoj suradnji i zajedničkom radu s Državnim odvjetništvom, jer je samo takav pristup jamstvo uspješne borbe protiv svih oblika kriminaliteta u Republici Hrvatskoj. 



Pisane vijesti