Otkrivanje Spomen obilježja mjesta masovne grobnice „Strmačka“

Slika topvijesti/2018/06_lipanj/strmacka.jpg

Otkriveno je spomen-obilježje u sjećanje na četiri civilne žrtve, Nikolu Jukića, Peru Katića, Milana Katića i Zvonka Katića, ekshumirane iz masovne grobnice „Strmačka“.

Foto: MUP

U naselju Strmačka u općini Cetingrad, na području Karlovačke županije danas, 29. lipnja 2018., otkriveno je spomen-obilježje u sjećanje na četiri civilne žrtve, Nikolu Jukića, Peru Katića, Milana Katića i Zvonka Katića, ekshumirane iz masovne grobnice „Strmačka“.

Riječ je o osobama koje su iz Velike Kladuše preko privremeno okupiranog područja općine Slunj krenuli prema Karlovcu, bili zarobljeni kod Cetingrada, a potom odvedeni u šumu iznad Strmačke gdje su ubijeni te su im tri godine kasnije ekshumirani posmrtni ostaci.

Prema podacima Grada Slunja, na području bivše općine Slunj (Cetingrad, Rakovica, Slunj) ukupno su poginula i nestala 352 hrvatska branitelja i civila.

Svečanosti otkrivanja, uz posebnog savjetnika Predsjednice za branitelje, izaslanika Predsjednice RH, Antu Deura, ministra hrvatskih branitelja, izaslanika predsjednika Vlade RH, Tomu Medveda, nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, brigadir Dražen Bartolac, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, načelnik PU karlovačke Josip Ćelić,  zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivana Perkušić, voditelj Službe za Hrvate u BiH Ivan Zeba, pročelnik Ureda župana Karlovačke županije Ivan Udbinac, gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić, načelnica Općine Cetingrad Marina Klaić te mnogi drugi uvaženi dužnosnici i uzvanici.

Nakon svečane izvedbe himne prigodnim riječima obiteljima poginulih i stradalih kao i svima prisutnima obratila se Marina Klaić, načelnica općine Cetingrad, istaknuvši kako su posljedice razaranja vidljive i 

danas: „Zato se treba promicati istina i sjećanje na Domovinski rat i od toga se nikada ne smijemo umoriti. Zato neka se nikad ne zaboravi“ poručila je načelnica Klaić. Gradonačelnik Grada Slunja naglasio je kako se na ovaj dan prisjećamo žrtava koje su svoju ljubav poklonile ovoj zemlji, a istovremeno su bili izloženi strahu, patnji i stradavanju. Pročelnik Ureda župana Ivan Udbinac rekao je da ovim činom odajemo počast nedužnim ratnim žrtvama, ali i svima onima koji su svoje živote položili za našu domovinu Hrvatsku.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se članovima obitelji ubijenih žrtava: „Na ovom svetom mjestu prije 23 godine mučki su ugasile četiri života i zavila u crno ne samo njihove obitelji nego čitav cetingradski kraj. Podizanjem Spomen obilježja nevinim civilnim žrtvama označavamo mjesto na kojem ćemo ponizno, skrušena srca, ali uzdignute glave odati duboko poštovanje iznimnoj hrabrosti, snazi i domoljublju koji su na putu spasa vodila ova četiri hrabra muškarca. No, ovo je i mjesto na kojem smo dužni prisegnuti kako spomen na njihov, ali i ugašene živote svih hrvatskih branitelja i civila, nikada neće i ne smije ostati zaboravljen.“

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je cijela povijest Hrvata puna ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava koje su stradale na svojim ognjištima bez ikakve krivnje. Naglasio je kako su iz dosad pronađenih masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj ekshumirani posmrtni ostaci 2.162 osobe, od kojih je identificirano 1. 946 osoba, dok je 216 osoba još uvijek neidentificirano.

Izaslanik Predsjednice Ante Deur poručio je da svi zajedno moramo biti svjedoci vremena Domovinskog rata i poštivati žrtve koje su svoje živote položile za bolju budućnost Hrvatske, u kojoj mi danas živimo.

Spomen obilježja mjesta masovne grobnice u Strmačkoj u spomen žrtvama velikosrpske agresije otkrili su Josip Jukić, brat poginulog Nikole Jukića  i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH.

U spomen na četiri civila pogubljena u srpnju 1995. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku vijence su položili članovi obitelji žrtava eshumiranih iz masovne grobnice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Predsjednice RH, izaslanstvo Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH i  izaslanstvo Karlovačke županije, izaslanstvo općine Cetingrad.

Molitvu za žrtve ekshumirane iz masovne grobnice predvodio je župnik Stanko Smiljanić.



Pisane vijesti