Otvorenje radionice „Suzbijanje trgovanja ljudima“ na Policijskoj akademiji

Radionica na temu „Suzbijanja trgovanja ljudima“ održava se za policijske službenike, sutkinje, suce i predstavnike Državnog odvjetništva 

FOTO: MUP 

Na Policijskoj akademiji danas je otvorena radionica na temu „Suzbijanja trgovanja ljudima“ s ciljem jačanja edukacije, svijesti i senzibilizacije rukovoditelja, njihovih pomoćnika, policijskih službenika, te sutkinja i sudaca, ali i predstavnika Državnog odvjetništva u daljnjem radu prilikom postupanja u slučajevima prepoznavanja i suzbijanja trgovanja ljudima, kao i identifikaciji žrtve
 
U ponedjeljak 11. ožujka 2019. godine na Policijskoj akademiji je otvorena radionica za policijske službenike, rukovoditelje, njihove pomoćnike, te sutkinje i suce, kao i predstavnike Državnog odvjetništva u slučajevima suzbijanja trgovanja ljudima. Današnjem otvorenju prisustvovali su pored predstavnika našeg Ministarstva i predstavnici Ministarstva pravosuđa i Pravosudne akademije, potom državnog odvjetništva ali i sudova te Hrvatskog Crvenog križa.
 
Prije predavanja eksperata iz ovog područja, prisutnima se obratila pomoćnica načelnika za međunarodnu i institucionalnu suradnju Policijske akademije Iva Balgač, koja je pozdravila sve polaznike te se zahvalila Pravosudnoj akademiji na suradnji u organizaciji ove radionice, kao i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske na podršci i prenošenju znanja u sklopu ove radionice. Istaknula je kako se nada da će ova radionica u naredna dva dana nadopuniti postojeća znanja i iskustva polaznika, te omogućiti da se polaznici međusobno bolje upoznaju čime će se doprinijeti do boljeg razumijevanja način postupanja određenih institucija po ovoj liniji rada.
 
Polaznicima radionice obratio se i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a Dejan Dretar, koji je tom prilikom ukazao na važnost upoznavanja rukovoditelja sa temama, te svjesnost rukovoditelja o ovoj važnoj problematici. Naglasio je kako će ovakvih edukacija i nadalje biti puno te se zahvalio svima koji su se odazvali. Posebno je istaknuo da su policijski službenici linije organiziranog kriminaliteta iz policijskih uprava, ti koji obavljaju identifikaciju žrtava trgovanja ljudima.
 
Veliku ulogu u cijelom sustavu imaju sva relevantna ministarstva, ali također samoj identifikaciji žrtve veliku ulogu ima i Crveni križ unutar kojeg postoje mobilni timovi koji izlaze na teren u slučajevima identifikacija žrtava trgovanja ljudima. Na kraju svog obraćanja zahvalio se Policijskoj akademiji na angažmanu te izrazio želju za što uspješnijim radom u budućnosti. 
 
Trgovanje ljudima kao globalni problem, podrazumijeva vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom slile ili bilo kojim drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu i drugo.
 
Trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena za policijske službenike, predstavnike Državnog odvjetništva, sutkinje i suce, kao i rukovoditelje i njihove pomoćnike, te predstavlja izazov u identifikaciji žrtve, provedbi zakona i međunarodnih konvencija, kao i protokola u prevenciji i suzbijanju ovog kaznenog djela. Stoga je izuzetno važna edukacija i senzibilizacija rukovoditelja, sutkinja, sudaca, predstavnika Državnog odvjetništva u ovom području na svim raznima.
 
Zamjenik voditeljice Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje Marko Pavić, govorio je o vrbovanju djece putem interneta, te dodao kako je posljednjih godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom u cilju njihova seksualnog iskorištavanja fenomen koji zaokuplja pažnju javnosti te je u svom obraćanju polaznicima ukazao na važnost edukacije i međusobne koordinacije svih službi i relevantnih ministarstva prilikom pristupanja, ali i postupanja u rješavanju ovog kaznenog djela.  Također, tom prilikom je izričito naglasio kako je State Department pohvalio hrvatsku policiju i njezin posao prilikom identificiranja žrtava.
 
Pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Danijela Gaube, je također istaknula Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima koja je prva prepoznala fenomen trgovanja ljudima. Republika Hrvatska je među prvima usvojila ovu konvenciju. Danas najvažnije mjesto zauzima Nacionalni plan za suzbijanja trgovine ljudima od 2018.2012. godine jer je to  dokument koji sadrži najbitnije ciljeve, mjere i aktivnosti čijem se ostvarenju teži kroz period od četiri godine.
 
Policijska akademija u suradnji s Pravosudnom akademijom provodi edukaciju u ovom području, kroz radionice i razne oblike stručnog usavršavanja. Program ovogodišnje radionice traje četiri dana i obuhvaća pet tema: vrbovanje djece putem interneta, zakonodavni okvir, indikatori i identifikacija žrtve, podrška žrtvama, te pomoć i zaštita žrtava trgovanja ljudima.  Osim teorijskog dijela, polaznici edukacije također će imati i praktični dio koji će se prakticirati kroz rad u grupama.  Ostale policijske uprave će se radionici pridružiti trećeg i četvrtog dana edukacije.
 
Radionica traje ukupno četiri dana. Zadnji dan radionice će se nakon završnih riječi voditelja održati formalna evaluacija radionice i podjela certifikata.
 

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje | Kaznena djela i zakon