Pirotehnička sredstva nisu igračke

Policija i ove godine već tradicionalno provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja počinje 15. prosinca i završava 8. siječnja provodi se 25. godinu zaredom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme

Foto: MUP

S obzirom na skori početak ove akcije, u prostorijama Pirotehničke službe danas, 13. prosinca, održana je konferencija za medije na kojoj je su predstavljeni rezultati prošlogodišnje akcije, opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava te savjeti i preventivne aktivnosti kojima se nastoji smanjiti broj ozlijeđenih posebice djece.

Voditelj Službe za javni red Franjo Podhraški uvodno je predstavio akciju i rezultate prošlogodišnjeg provođenja. Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“  od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježeno je: 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Također je  oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Međutim, ipak važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2017./2018. godinu smanjen za skoro 50 posto u odnosu na prethodnu  (u akciji 2016./2017. evidentirano je 8 teških i 26 lakših ozljeda).

Misao vodilja odnosno poruka koju su svi sudionici konferencije uputili jest da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te su posebno apelirali na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer kako je navela voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnim tvarima Snježana Bagarić „Ne postoji dječja pirotehnika“. Također je apelirala na sve građane da vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljede od eksplozije izazove i opekline.

Prim. Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb također je apelirao na roditelje da djeci pogotovo onoj mlađoj ne daju da sami koriste pirotehnička sredstva već isključivo uz njihov nadzor, a po mogućnosti da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku. Kako je istaknuo djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe govorio je o opasnostima od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava gdje je istaknuo kako su djeca vrlo radoznala, neka od njih sklona i eksperimentiranju pa se zna dogoditi da od nekoliko pirotehničkih sredstava naprave jedno veće koje za rezultat može imati ozbiljno ozljeđivanje.  

Na konferenciji je izlagao i Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je istaknuo da će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.  

Pred kraj konferencije prikazan je video uradak Službe prevencije u kojem se nastoji djecu i roditelje, ali i sve ostale upoznati sa opasnostima korištenja pirotehnike, a koji možete pogledati OVDJE.  

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. S obzirom na to još jednom ponavljamo:

unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma netomase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018., a upotrebljavati od 27.12.2017. do 1.1.2018.

Brošura "Mir i dobro"

Video uradak "Mir i dobro" 2018./2019.

Stranica | Kaznena djela i zakon