Podizanje razine sigurnosti viza u schengenskom prostoru

Slika /2022/11/Novi Projekt (2).jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je kako je MUP nadogradio nacionalnu infrastrukturu javnog ključa te prilagodio sustav za nadzor državne granice kako bi se na graničnim prijelazima mogle očitavati vize drugih država članica izdanih prema novom standardu

Izvor ilustracije: AKD

Republika Hrvatska je uspostavila Nacionalni sustav za kreiranje i izdavanje vidljivih digitalnih pečata na obrascu vize, koji je integriran s europskim viznim sustavom. Time je RH u potpunosti usklađena s Provedbenom odlukom Komisije C(2020) 2672 o uvođenju digitalnog pečata na jedinstveni format za vize kao i pripadajućim ICAO standardima.

"Ovaj projekt visokog prioriteta je realiziran u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i AKD-a. Njime su stvoreni preduvjeti koji su bili nužni za ostvarivanje ciljeva Vlade RH  u kontekstu jačanja sigurnosti schengenskog prostora kojeg će Republika Hrvatska postati članicom u skoro vrijeme. U cilju izdavanja i kontrole digitalnih viza, MUP je nadogradio nacionalnu infrastrukturu javnog ključa te prilagodio sustav za nadzor državne granice kako bi se na graničnim prijelazima mogle očitavati vize drugih država članica izdanih prema novom standardu", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

"AKD je svoju vodeću poziciju u području implementacije usluga u domeni sigurnosti, identiteta i kriptografije, ponovno dokazao realizacijom ovog, za Republiku Hrvatsku, važnog projekta. U ovom sustavu AKD pruža uslugu zaprimanja zahtjeva za kreiranje vidljivih digitalnih pečata, obradu osobnih podataka, kriptografsko potpisivanje podataka, kreiranje koda u propisanom formatu te dostavu jedinstvenog  koda u Nacionalni informacijski sustav za izdavanje viza", izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Priopćenja