Pojačane aktivnosti prometne policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika ILUSTRACIJE/BRZINA.jpg

Policija će od 26. do 28. siječnja, ali i tijekom sljedećeg tjedna poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“

Foto: ilustracija

U 2017. godini, prema prethodnim podacima, dogodile su se ukupno 34.222 prometne nesreće, što je 4,5% više u odnosu na 2016. godinu. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba (+7,8%), 2.728 je zadobilo teške ozljede (-0,7%), a 11.768 lakše tjelesne ozljede  (-0,7% u odnosu na 2016. godinu).

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i u prvim danima ove godine, kada je do 24. siječnja 2018. godine u prometnim nesrećama poginulo 14  osoba. Iz podataka o prometnim nesrećama razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom predstojećeg vikenda od 26. do 28. siječnja, posebice u noćnim satima (petak/subota, subota/nedjelja), ali i tijekom sljedećeg tjedna, poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

* prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,

* nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

* nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),

* nepropisne uporabe mobitela,

* druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje može poslužiti i informacija kako je samo proteklog vikenda, od 19. do 21. siječnja 2018. godine, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 15.123 vozila, a evidentirano je 6.138 prometnih prekršaja. Od navedenog broja najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila (2.484), alkoholiziranosti vozača (652), nekorištenja sigurnosnog pojasa (749, od čega na prednjim sjedalima 707, a na stražnjim 42), nepropisne uporabe mobitela (240), tehničke neispravnosti (114) itd.

Napominjemo i da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz članaka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona, temeljem kojih su proteklog vikenda, samo na području PU Karlovačke, zbog višestrukog ponavljanja teških prekršaja četiri vozača uhićena, a zatim odlukom suda kažnjeni zatvorskim kaznama u trajanju od 12 do 30 dana.

Savjeti sudionicima u prometu

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

- poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

- ne koristite mobitel tijekom vožnje,

- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Vezani sadržaji se nalaze na poveznicama:

https://www.mup.hr/novosti/5276/poduzimanje-pojacanih-aktivnosti-prometne-policije-u-sijenju-2018

https://www.mup.hr/novosti/5271/pojacane-aktivnosti-u-prometu-tijekom-sijenja-2018-godine

https://www.mup.hr/novosti/5298/pojacane-aktivnost-prometne-policije-u-sijenju-2018-godine



Pisane vijesti