Policijski službenici na svečanosti na Trsatu

Slika topvijesti/2015/kolovoz/Trsatkrunidba_naslovna.jpg
Foto: PU primorsko-goranska
 
Na 300. obljetnici krunidbe slike Majke Božje Trsatske održanoj 30. kolovoza u Svetištu Majke božje Trsatske u Rijeci sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske na čelu s načelnicom Senkom Šubat.
 
Policijski službenici Postaje pomorske policije sa svojim rukovoditeljima prisustvovali su svečanoj procesiji  u kojoj se slika nakon iznošenja iz crkve nosila oko svetišta Majke Božje Trsatske do perivoja, gdje se služila  koncelebrirana misa. Svečanu misu prevodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim i ljubljanskim biskupima Ivanom Devčićem i Stanislavom Zoreom, te drugim biskupima i svećenicima.
 
Među spomenutim policijskim službenicima su i oni koji ovih dana odlaze u misije na Sredozemlje gdje se odvijaju akcije Europske unije u cilju spašavanja migranata. Dvije policijske službenice i četiri policijska službenika naše Policijske uprave odlaze danas na Sredozemlje na sudjelovanje u akciji "Triton". Svečanosti su prisustvovala i četvorica policijskih službenika koji će u navedenu akciju krenuti u drugoj smjeni te jedan policijski časnik za vezu koji će narednih mjesec dana biti u Rimu. Tijekom mise upućen je blagoslov njima, kao i svim policajcima koji su u akcijama na Sredozemlju.
 
Uz predstavnike policije svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske, lučke kapetanije, grada, županije, Vlade RH i Hrvatskog sabora, predsjednice RH i mnogobrojni vjernici.
 
Ova 300. obljetnica krunidbe slike Majke Božje Trsatske održana je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Riječ je o slici "Majka milosti" koju je Papa Urban V. darovao Trsatskom svetištu 1367. godine, a koja je zbog štovanja vjernika 8. rujna 1715. godine okrunjena zlatnom krunom. To je ujedno i prva Marijina slika izvan Italije koju je neki papa dao okruniti. Danas stoji na  glavnom oltaru, a iznosi se prilikom većih blagdana i procesija.


Pisane vijesti