Policijsko plovilo P-204 "Škabrnja" ponovno u matičnoj luci Zadar

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/Pomorci_9_5_2018.JPG

Policijsko plovilo P-204 "Škabrnja", koje je sudjelovalo u zajedničkoj operaciji JO POSEIDON 2018 na području istočnog Sredozemlja, u srijedu, 9. svibnja uplovilo je u matičnu luku u Zadru.  

Foto: PU zadarska

Policijsko plovilo P-204 "Škabrnja", koje je sudjelovalo u zajedničkoj operaciji JO POSEIDON 2018 na području istočnog Sredozemlja, u srijedu, 9. svibnja uplovilo je u matičnu luku u Zadru.

Posadu i plovilo na zadarskoj rivi dočekali su načelnik PU zadarske Anton Dražina, voditelj Službe za pomorsku i aerodromsku policiju Uprave za granicu Ravnateljstva policije Mladen Novoselec, Voditelj službe za granicu PU zadarske Mario Viduka, časnik za vezu Maksimiljan Surić te načelnik Postaje pomorske policije Krešimir Jurenec, kao i mnogobrojni predstavici medija.

Riječ je o plovilu Tip B, P-204 „ŠKABRNJA“ Policijske uprave zadarske koje je s pripadajućim posadama od 4. rujna 2017. do 30. svibnja 2018. godine, na operativnom području otoka Lesvos obavljalo zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te sudjelovalo u akcijama traganja i spašavanja na moru.

Tijekom navedenog razdoblja, u zajedničkoj operaciji POSEIDON 2017 i POSEIDON 2018 do sada su sudjelovala 72 policijska službenika u svojstvu članova posade iz Postaja pomorske policije Rijeka, Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Pula te časnika za vezu u međunarodnom koordinacijskom centru u Piraeusu.

Sudjelovanje hrvatskog policijskog plovila i posade u SAR operacijama tijekom operacije POSEIDON 2017 rezultiralo je spašavanjem 238 migranata pri čemu su najveće izazove predstavljale složene akcije spašavanja, postupanje sa ozlijeđenim i iscrpljenim migrantima te ranjivim skupinama, za što je potrebna visoka razina obučenosti, profesionalnosti, ali i hrabrosti posade.

Tijekom sudjelovanja u operaciji POSEIDON 2018, od 1. veljače do 1. svibnja spašeno je 180 migranata. Policijski službenici pomorske policije sa plovilom P-204 „Škabrnja“ u tom su razdoblju sudjelovali u četiri akcije traganja i spašavanja te je uzapćeno pet plovila. Realizirano je 75 redovnih i izvanrednih ophodnji te je obavljeno 547 sati plovidbe tijekom koje je preplovljeno više od 3.170 nautičkih milja čime je ostvaren 100% ispunjenje plana.

Policijsko plovilo P-204 opremljeno je najsuvremenijom opremom za rad u noćnim uvjetima, radarima i termovizijskom kamerom čime je omogućeno uspješno obavljanje službe u otežanim uvjetima noću i lošim meteo uvjetima.

Navedeni angažman nastavak je snažne potpore koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža Helenskoj Republici od 2015. godine u jačanju nadzora i zaštite na grčko-turskoj granici s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje:



Pisane vijesti