Pomoćnik dr. sc. Trut na Konferenciji o smanjenju rizika od katastrofa

Slika topvijesti/2018/10_listopad/Konferncija o smanjenju rizika-Trut_11.10.18..jpg

FOTO: MUP

Danas, 11. listopada započela je 7. Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa koja će se naredna dva dana održavati na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Konferenciju organizira Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa, koja povezuje političku, operativnu i znanstvenu razinu omogućavajući prijenos i usuglašavanje znanja, formiranje prijedloga rješenja, donošenje dokumenata te poticanje njihove implementacije u cilju smanjenja rizika od katastrofa.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut se kao izaslanik ministra Božinovića obratio na samom početku konferencije te naglasio da  kroz elemente jačanja platforme svi sudionici moraju prepoznati svoje zadaće i put kojim trebaju ići. Puno energije, znanja potrebno je uložiti da se što više smanji rizik od katastrofa, odnosno da smanjimo sve one potencijalne štete koje ti rizici mogu donijeti. Što se tiče smanjenja rizika, veliki značaj  daje se novoj organizaciji u koju će se slijevati sve informacije o svim rizicima, istaknuo je tom prilikom pomoćnik Trut.  

Hrvatska platforma, koja djeluje kroz cijelu godinu ima zadaću razmjene iskustva i stavova o potrebama za djelovanje na području smanjenja rizika od katastrofa te poticanja i postizanja kvalitetnog odgovora na prijetnje i rizike od katastrofa na nacionalnoj razini.

Ovogodišnja Konferencija posvećena je strategiji smanjenja rizika od katastrofa, odnosno smanjenju rizika koji su u prvoj nacionalnoj procjeni rizika od katastrofa prepoznati kao prioritetni, poplave, potresi i požari.

Konferencija je podijeljena na 5. Sesija, strategije i politike rizika od katastrofa, poplava, potresa, požara i ostalih rizika.

U nastavku konferencije izlaganja će tijekom današnjeg imati Rosalind Joanna Cook iz Ureda UN-a za smanjenje rizika, Nataša Holcinger iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvoje Mirošević iz Hrvatske gospodarske komore i Damir Tomasović iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će zadnjeg dana biti prezentacije stručnih osoba na temu Smanjenje rizika od katastrofalnih požara i ostalih rizika.



Pisane vijesti