Posjet zamjenika ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhua Republici Hrvatskoj

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuom s ciljem postizanja suradnje u području civilne zaštite

FOTO: MUP

Danas, 20. svibnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova, ministar Davor Božinović sastao se sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuom.  Sastanku je prisustvovala državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Nj.E. Dario Mihelin, pomoćnik ministra i ravnatelj civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut te, upravitelj i vlasnike tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić kao i ostali suradnici te članovi izaslanstva iz NR Kine.

Sastanak je održan s ciljem proširenja i produbljenja već uspješne suradnje na raznim područjima između Republike Hrvatske i NR Kine. Ministar Božinović je prilikom pozdravljanja članova izaslanstva NR Kine na čelu sa zamjenikom Fu Jihanhuom, izrazio veliko zadovoljstvo povodom njihova dolaska te iskazanog interesa za suradnju između dviju zemalja i u ovom području. Sastanku je prethodio sastanak s ministrom javne sigurnosti  NR Kine Zhao Kezhija s kojim je ministar Božinović razgovarao i o komponenti civilne zaštite. Republika Hrvatska i NR Kina već imaju uspješnu suradnju koja je sveobuhvatna u mnogim područjima, istaknuo je ministar, a cijeli zamah je započeo bilateralnim posjetom i sudjelovanjem na Forumu Kina +17 predsjednika Vlade NR Kine Li Keqiana.

Na današnjem sastanku raspravljali su o pitanjima od zajedničkog interesa s obzirom da se oba ministarstva bave sličnim nadležnostima kada je u pitanju civilna zaštita. Ministar Božinović je načelno upoznao izaslanstvo NR Kine na čelu sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije Fu Jianhuom, sa organizacijom aktivnosti za zaštitu i spašavanje u Republici Hrvatskoj, nakon čega je zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jinahao predstavio svoje izaslanstvo, ali i izrazio zadovoljstvo zbog posjeta Republici Hrvatskoj te daljnjeg razvijanja suradnje. 

Među najvažnijim temama istaknuta su pitanja prevencije i sprečavanja, odnosno odgovora na krizne situacije. Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jinhao je rekao kako je u Kini prošle godine u ožujku osnovano Ministarstvo koje je preuzelo odgovornost od 11 ministarstva i koje je nadležno za zaštitu i spašavanje te dodao kako u ovom kontekstu i u ovom području naša dva ministarstva imaju istu funkciju s ciljem daljnjeg razvijanja suradnje. Ministar Božinović je istaknuo kako vatrogastvo u Hrvatskoj traje kao neprekidna organizirana djelatnost više od 150 godine, uz prisutnost drugih službi za zaštitu i spašavanje kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hitna medicinska pomoć i hrvatski Crveni križ, koji čine cjelokupni sustav civilne zaštite.

Također, razvijeno je i područje razminiranja što je posljedica rata 90-ih, uslijed čega su velika prostranstva u Hrvatskoj ostala minski kontaminirana. Ministar je naglasio: „Ponosni smo na naše uspjehe u tom području i na činjenicu da smo bitno smanjili površine minski kontaminiranog prostora odnosno područja u Hrvatskoj.“ Kao glavne komponente našeg uspjeha istaknuo je inovativnost, originalnost i pronalazak rješenja koje druge zemlje nisu razvijale. Naš je sustav prepoznatljiv i u međunarodnim razmjerima te su naši stručnjaci traženi od Kolumbije do Sirije, dodao je ministar. Aktivnosti hrvatskih stručnjaka usmjereni su primarno na edukaciju stručnjaka u zemljama koje su zainteresirane za prijenos hrvatskog znanja i iskustva.

Naš pristup se temelji na dva načela, a to su organizacijski i inovativni. Organizacijski se odnosi na to smo baš kao što je ustrojeno novo Ministarstvo za zaštitu i spašavanje u NR Kini i u Hrvatskoj proveli preustroj s ciljem objedinjavanja svih agencija koje se bave poslovima zaštite i spašavanja na razini Vlade odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. Ministar Božinović je također naglasio kako politika zaštite i spašavanja postaje „sve vidljivija europska politika, odnosno politika na razini Europske unije.“ Hrvatska na razini Europske unije je prepoznata kao jedna od članica koja može dati novi značajan doprinos ovom području. Cilj je dakle, zajedno sa ostalim članicama Europske unije uspostaviti rezervne snage na razini Unije (rescEU) koje se mogu aktivirati za odgovor na katastrofe velikih razmjera kad su nacionalni kapaciteti pojedinih članica preopterećeni. Kapaciteti rescEU-a uspostavit će se gašenje šumskih požara, za hitni medicinski odgovor i za suočavanje s kemijskim, biološkim, nuklearnim i radiološkim incidentima. Upravo je u tijeku uspostava rezervnih zračnih kapaciteta za gašenje šumskih požara kako bi se osigurala pripravnost Europske unije za ovogodišnju sezonu šumskih požara te će Hrvatska povodom toga ovoga tjedna s povjerenikom Europske unije za civilnu zaštitu i upravljanje krizama potpisivati odgovarajući sporazum. Tehnologija je u funkciji praćenja zahtjeva u tom području a hrvatska tvrtka DOK-ING ostvarila je značajna postignuća kada je riječ o automatizaciji, i to od razminiranja do gašenja požara. 

Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao je istaknuo kako je Kina jedna od zemalja koja ima najviše prirodnih nesreća, osobito požara te je velika odgovornost novog Ministarstva upravo prevencija požara i ostalih katastrofa. Izrazio je interes za suradnju s Hrvatskom u ovom području, predložio potpisivanje odgovarajućeg Memoranduma o razumijevanju te s se založio da suradnja u prevenciji požara, poplava i razminiranja bude obuhvaćeno i u odgovarajućim dokumentima unutar inicijative Kina+17. Sljedeća konferencija ministara Kina+17 održat će se u Pekingu te je pozvao i ministra Božinovića da sudjeluje na tom sastanku, koji je potvrdio da nastavno na poziv ministra javne sigurnosti Zhao Kezhija ove godine namjerava posjetiti Kinu. Kao odgovorna osoba s kineske strane za pripremu Memoranduma o razumijevanju kojim bi se formalizirala suradnja Hrvatske i Kine u ovom području s kineske je strane imenovan glavni direktor Uprave za međunarodnu suradnju i spašavanje g. Liu Weimin, dok je s hrvatske strane kao odgovorna osoba imenovana državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras uz podršku veleposlanika RH u NR Kini g. Daria Mihelina.  

Ministar je još jednom izrazio zadovoljstvom posjetom te istaknuo da je suradnja između Republike Hrvatske i NR Kine sveobuhvatna u mnogim područjima i da dinamika odnosa pokazuje novi „duh suradnje“ između RH i NR Kine. Cilj današnjeg sastanka je produbiti i proširiti suradnju u ovom osobito zahtjevnom području koje je u Hrvatskoj i na razini Unije dobro razvijeno.

Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao zahvalio se ministru Božinoviću na gostoprimstvu te izrazio zadovoljstvom dinamikom odnosa i suradnje između  Kine i Hrvatske. Dodao je kako su obje strane spremne zajedničkim naporima produbiti suradnju u ovom zahtjevom području s ciljem poboljšanja vlastitih mogućnosti i razvijanjem zajedničkih mehanizama. Obje strane su složne u tome da će se suradnja i dalje odvijati po svim linijama zajedničkog rada s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse, ali i s ciljem zaštite života i imovine. 

U sklopu posjeta Zagrebu, zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao je sa svojim izaslanstvom posjetio i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a gdje ih je dočekao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut te ih upoznao s novoustrojenim Ravnateljstvom u kojeg su od 1. siječnja ove godine integrirani Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni zavod za nuklearnu i radiološku sigurnost, Agencija za eksplozivne atmosfere i Hrvatski centar za razminiranje, jačajući na taj način otpornost, sustav prevencije i odgovora na katastrofe. Na kraju svog posjeta kineska delegacija je obišla Županijski centar 112 Zagreb i Operativni centar civilne zaštite. Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuo izrazio je zadovoljstvo i zahvalu na posjetu koji je označio dobrim početkom suradnje i razmjene iskustava u ovom području između Hrvatske i NR Kine.


 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja