Poštujte naše znakove

Slika topvijesti/2014/Rujan/promet.jpg

„Ono što zabrinjava je struktura stradale djece. Od šest poginulih u prometnim nesrećama prošle godine troje je stradalo u svojstvu putnika u vozilima roditelja. Greška je to roditelja koji djecu ne smještaju u vozila na adekvatan način.“ riječi su Josipa Mataije voditelja Odjela za preventivu cestovnog prometa. 

„Ono što zabrinjava je struktura stradale djece. Od šest poginulih u prometnim nesrećama prošle godine troje je stradalo u svojstvu putnika u vozilima roditelja. Greška je to roditelja koji djecu ne smještaju u vozila na adekvatan način.“ riječi su Josipa Mataije voditelja Odjela za preventivu cestovnog prometa.

Na konferenciji za medije koju su predstavnici Službe za sigurnost cestovnog prometa održali u Ravnateljstvu policije, a povodom početka nove školske godine, predstavljeni su statistički podaci o broju prometnih nesreća u prošloj i prvih osam mjeseci ove godine. Iako se temeljem vijesti koje svakodnevno slušamo o raznim prometnim nesrećama diljem zemlje ne bi reklo, već šestu godinu zaredom broj prometnih nesreća, ali i stradalih osoba u tim nesrećama u znatnom je padu. Pa je tako u odnosu na prošlu godinu broj prometnih nesreća smanjen za 9,5 posto, a broj smrtno stradalih je u padu za 10,3 posto, odnosno ove su godine stradale 23 osobe manje nego prošle godine.

Glavni razlog održavanja ove konferencije jest početak nove školske godine te povećana prisutnost djece u prometu, sa posebnim naglaskom na mališane koji ove godine po prvi puta kreću u školu i sami počinju aktivno sudjelovati u prometu. Kako bi što više utjecali na svijest vozača i drugih sudionika u prometu policija još od 1995. provodi akciju „Poštujte naše znakove“. Da je ova akcija pokazala svoju punu opravdanost govori podatak da se broj smrtno stradale djece od 1994. kada je u prometu smrtno stradalo 57, smanjen na ništa manje tragičnu brojku od šestero smrtno stradale djece ove godine. Ono što u ovoj statistici ipak zabrinjava jest činjenica da se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama kroz godine bitno promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

„Djeca su najčešće putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija. Djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.“ činjenice su istaknute tijekom današnje konferencije.

Prisutnim novinarima obratio se i Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke. Istaknuo je kako je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica izvršen pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini svih škola u Zagrebu te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Također je iznio niz korisnik savjeta za sve sudionike prometa, roditelje i djecu kako bi broj tragičnih situacija bio smanjen na minimum. Tijekom rujna kod svake škole na području Grada Zagreba biti će prisutan maksimalan broj policijskih službenika, opreme i tehnike kao i pripadnici Jedinice prometne mladeži i školskih prometnih jedinica (škola koje ih imaju). Također, policijski službenici održati će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a bit će nazočni i prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Cijelo izvješće sa statističkim podacima i savjetima za vozače, roditelje i djecu možete pročitati OVDJE.



Pisane vijesti