Potpisani novi sporazumi za uređenje policijskih postaja

Slika topvijesti/2018/09_rujan/DSC_6740.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Time je dosad, u okviru suradnje s jedinicama lokalne uprave i samouprave, Ministarstvo unutarnjih poslova sklopilo sporazume ukupne vrijednosti od 2.345.000 kuna (Čepin 700 tisuća, Đakovo 245 tisuća, Požega 300 tisuća, Dubrovnik 600 tisuća, Vinkovci 500 tisuća).

Nakon završene 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane danas 19. rujna u Belom Manastiru, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović potpisao je sporazum o uređenju objekata policijskih postaja Đakovo i Čepin koji je svečano uručio Ivanu Anušiću, županu osječko-baranjske županije, Marinu Mandariću, gradonačelniku Grada Đakova i Draženu Tonkovcu, načelniku Općine Čepin. Ovim sporazumom želi se poboljšati radne uvjete policijskih službenika koji rade u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Vrijednost danas uručenih sporazuma je 945 tisuća kuna, od kojeg iznosa je 700 tisuća namijenjeno uređenju i obnovi policijske postaje u Čepinu, a 245 tisuća obnovi đakovačke policijske postaje. Objekti će se urediti zajedničkim ulaganjem odnosno 50% troškova na obje lokacije snosit će općina Čepin, odnosno grad Đakovo, po 30% Županija osječko-baranjska, a po 20% Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nastavak je to vrlo kvalitetne i uspješne suradnje po pitanju sigurnosti i mirnog života, koju Ministarstvo unutarnjih poslova razvija s lokalnim sredinama diljem Hrvatske, na obostranu korist od početka ove godine.

„Osim sporazuma o adaptaciji poslovnih prostora, dosad smo u okviru ove državno-lokalne suradnje, s jedinicama lokalne (i regionalne) vlasti sklopili i četiri ugovora o zakupu poslovnog prostora te sedam o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika, koji nisu trajno naseljeni u županijama u kojima su zaposleni. Uz to, radne i smještajne uvjete poboljšavamo i ulaganjem u energetsku obnovu, za što smo prijavili 26 objekata.

Dosad su nam se ta tri modaliteta suradnje s lokalnim zajednicama pokazala dostatnim za sveobuhvatno i sistematično poboljšanje radnih uvjeta policijskih službenika, što ne znači da s vremenom oblik suradnje nećemo i širiti. Nove oblike suradnje uvodit ćemo sukladno potrebama s terena.“ rekao je ministar Božinović.

Za istaknuti je da je na području osječko-baranjske županije, u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, za ovu kalendarsku godinu odobren prihod od 21,9 milijuna kuna za sanaciju opasnih mjesta te je Ministarstvo unutarnjih poslova, između ostalih podnositelja zahtjeva, sklopilo i sporazume o sufinanciranju radova na sanaciji opasnih mjesta sa Upravom za ceste Osječko-baranjske županije i s gradovima Beli Manastir i Valpovo.

Nadalje, osim navedenog ministar unutarnjih poslova potpisao je i sporazum o uređenju objekta Policijske postaje Vinkovci s Božom Galićem, županom Vukovarsko-srijemske županije i Ivanom Bosančićem, gradonačelnikom Grada Vinkovaca.

Za napomenuti je da je to ukupno šest potpisanih sporazuma za adaptaciju 10 policijskih objekata.

Postignut je dogovor o zajedničkom ulaganju u uređenje, u iznosu od 500 tisuća kuna, po podijeli troškova: Grad Vinkovci snosit će 50%, Vukovarsko-srijemska županija 30%, a Ministarstvo unutarnjih poslova 20% ukupnih troškova.

Time je dosad, u okviru suradnje s jedinicama lokalne uprave i samouprave, Ministarstvo unutarnjih poslova sklopilo sporazume ukupne vrijednosti od 2.345.000 kuna (Čepin 700 tisuća, Đakovo 245 tisuća, Požega 300 tisuća, Dubrovnik 600 tisuća, Vinkovci 500 tisuća).



Pisane vijesti