​Potpisani ugovori, predstavljen Financijski plan i Plan nabave MUP-a za 2020. godinu

Financijski plan za 2020. godinu iznosi 5.905.414.617 kuna, a dio koji se odnosi na provođenje postupaka nabave 1.609.360.679 kuna

Foto: MUP
 
 „Stvarno mi je drago da smo se treći puta okupili na početku godine kako bismo vam predstavili što smo i kako trošili 2019. godine i što i kako planiramo trošiti 2020. godine.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović povodom konferencije za medije u sklopu koje je danas, 22. siječnja, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova održana prezentacija Financijskog plana i Plana nabave za 2020. godinu, te potpisani okvirni sporazumi i ugovori s hrvatskim gospodarstvenicima u ukupnoj vrijednosti od 289.595.415,35 kuna.

Kako bi javnost stekla uvid u ono što se radi i kako se planira raditi u 2020. godini, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović održao je detaljnu prezentaciju, koju je započeo jednako jezgrovitom rekapitulacijom poslovanja u 2019. godini, u kojoj je MUP financijski plan realizirao za 99,31%! Pobrojao je i najznačajnije lanjske projekte u smislu investicija, nabave i temeljem sredstava EU fondova, naglasivši kako se Ministarstvo prošle godine fokusiralo na obnovu policijskih objekata, preko energetske obnove i suradnjom s regionalnim i lokalnim zajednicama, kao i na podizanje razine kvalitete sve sofisticiranije opreme policije, s čime se u svakom pogledu i prateći trendove nastavlja i u ovoj godini.

Financijski plan za 2020. godinu iznosi 5.905.414.617 kuna, što je za 228,3 milijuna kuna, odnosno 4,03% više od Plana za 2019. godinu, a dio koji se odnosi na provođenje postupaka nabave iznosi 1.609.360.679 kuna, pojašnjeno je tijekom prezentacije, koju su uz ministra Božinovića i predstavnike gospodarskih subjekata te medija, slušali i predstavnici reprezentativnih sindikata MUP-a, državna tajnica Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i pomoćnik ministra Damir Trut.

Uslijedilo je zatim potpisivanje ugovora i okvirnih sporazuma za pet glavnih područja, odnosno za nabavu opreme za policiju i civilnu zaštitu (vrijednost ugovora 56.430.064,57 kuna), za nabavu policijske odore (50.482.703,75 kuna), za opremu za predsjedanje (3.546.837,50 kuna), za opremu iz EU projekata (10.660.117,50 kuna) i za razminiranje (vrijednost ugovora 168.475.692,03 kuna).

„ Kroz ove ugovore se zapravo možete upoznati s onim što je smjer, odnosno kako vidimo budućnost ovog sustava, jer nije svejedno u što se novci ulažu.“, komentirao je ministar Božinović nakon potpisivanja ugovora, istaknuvši kako mu je pogotovo drago da uz porast plaća istovremeno raste i dio za ulaganje u tehničko i drugo opremanje i policijskih službenika i cijelog sustava.

Također, naglasivši kako je sustav vrlo čvrsto i transparentno postavljen kad govorimo o cjelokupnom financiranju MUP-a, ministar je komentirao i prošlogodišnji financijski plan: „Činjenica da je realizacija u prošloj godini opet bila na visokih 99,31% govori o tome da se dobro planiralo, da je postignut jedan pravi balans između onoga što je potreba sustava i onoga što su realne mogućnosti, a nekad bih kazao čak i više od toga, ali činjenica koja ukazuje da su kroz cijelu godinu službe MUP-a imale permanentnu i čvrstu kontrolu nad realizacijom svih stavki iz proračuna, kako bi ostvarili ono što je zapravo naš strateški cilj koji smo najavili prije više od tri godine, a to je da se ovaj sustav prije svega mora okrenuti zaposlenicima – policijskim službenicama i službenicima.“

Uz ulaganje u policijsku opremu i objekte, kao novi element ministar je istaknuo ulaganje u sustav civilne zaštite, a kao važnu stavku izdvojio je maksimalno povlačenje, ali i jednako tako bitno pregovaranje s Europskom komisijom oko dodatnih sredstava iz EU fondova.  

Naposljetku, vezano uz činjenicu da se ugovori s hrvatskim tvrtkama potpisuju odmah na početku godine, ministar je rekao: „Mislim da je to idealna varijanta za svakog poslovnog čovjeka, o čemu mi vodimo računa. Odmah smo krenuli s poslovima. Čestitam vam na potpisanim ugovorima i na činjenici da odmah sada možete otići u svoje firme i nastaviti planirati proizvodnju za ovu godinu. .. Što se tiče policijskog sustava i MUP-a, za njega je vrlo važno da postoji sigurnost i predvidljivost nabave, jer ovo nisu sustavi koji trpe bilo kakve fleksibilnosti i netransparentne i nejasne planove rada, pogotovo zato što se od, prije svega policije očekuje da svaki dan bude na razini zadaća, a mi u MUP-u koji smo im u tome potpora činimo sve da barem neke stvari o kojima su u prošlosti razmišljali kao o problemima, to više nisu.“

U ime svih prisutnih gospodarstvenika na ovakvom pristupu poslu koji već tri godine funkcionira na njima prihvatljiv i odličan način, jer odmah s početkom godine planove mogu početi i realizirati, zahvalio je Vinko Barišić, direktor tvrtke JADRAN – ČARAPE TRGOVINA d.o.o..
Uz to, posebno je naglasio da će nekoliko tisuća zaposlenih raditi ove poslove koji su danas ugovoreni, a istaknuo je i element suradnje s MUP-om u smislu pomoći oko razvoja kvalitete proizvoda, sukladno uvjetima rada i terenima na kakvima se policijski posao obavlja, što je u suglasju s činjenicom da u MUP-u o prioritetima nabave za potrebe policije odlučuje sama struka. 

Pisane vijesti | Nabava