Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera civilne zaštite te o nacrtu konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija

Slika /2021/03/PPVRH 1.4..jpg

Potpredsjednik Božinović pojasnio je nove odluke Stožera civilne zaštite koje su danas stupile na snagu

FOTO: Vlada RH

Danas, 1. travnja 2021. održana je 51. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite te o nacrtu konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

Od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je jedanaest odluka, od toga s današnjim danom na snagu stupaju četiri nove odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini i to na prijedlog Stožera Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije koji su na temelju epidemiološke situacije na području svojih županija predložili posebne mjere.

Ministar Božinović istaknuo je kako „u skladu s dosadašnjim načinom rada, budući da epidemiološka situacija nije ista na području cijele Republike Hrvatske, Stožer nove ili strože mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera.“

Što se tiče tri nacionalne odluke, produžena je njihova valjanost do 15. travnja, s tim da u odlukama koje uređuju javni prijevoz i rad trgovina i trgovačkih centara nije bilo izmjena, dok su u Odluci koja uređuje okupljanja izvršene dvije izmjene – ponovno je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za I. i II. rang natjecanja i vrhunske sportaše, a ograničen je i rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

Također, donesena je i nova Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske po kojoj će se za ulazak u Hrvatsku priznavati i brzi antigenski testovi koje međusobno priznaju države članice Europske Unije. Također, moći će se ući s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenoj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao ranije. U izuzetke za prijelaz granica uvršteni su digitalni nomadi i djeca do 7 godina starosti koja neće morati imati negativan test ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili o preboljenoj bolesti.

Što se tiče Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, s obzirom da su susjedne županije, zatražene mjere uglavnom su slične: obvezno korištenje zaštitnih maski za lice na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizički razmak, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata na način da goste uslužuju samo na otvorenim terasama uz propisano radno vrijeme od 6:00 do 20:00 sata, radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje također se određuje od 8:00 do 20:00 sata uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima. Obustavljen je rad dječjih igraonica i održavanje dječjih radionica u zatvorenim prostorima.

Ministar je kazao kako je Stožer tijekom jučerašnjeg dana zaprimio zahtjev Primorsko-goranske županije za uvođenje dodatnih mjera o kojem će se donijeti Odluka Stožera tijekom dana, a očekuje se i zahtjev Stožera grada Zagreba.
 
Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 18.885 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja prilikom čega je utvrđeno 66 nepravilnosti i izdana su 64 upozorenja.
Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite RH utvrđeno je 56 prekršaja. Sukladno utvrđenim kršenjima mjera bit će podnesena 34 prekršajna naloga (rad unutar ugostiteljskih objekata, prekoračenje broja posjetitelja na terasama ugostiteljskih objekata, rad ugostiteljskih objekata na zatvorenim terasama, nepridržavanje mjera fizičke udaljenosti i dr.).

Utvrđena su 263 kršenja mjera samoizolacije, a evidentirana su i 4 kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.
 
Opremanje zdravstvenih ustanova

„Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 627.302 artikla zaštitne opreme za COVID-19 ili cca 90 tona, a trenutačno se u logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima Rijeka, Osijek i Split nalazi oko 17.6 milijuna različitih artikala (cca 440 tona) zaštitne opreme za koronavirus“, izvijestio je ministar Božinović.
 
Zakon o zaštiti novčarskih institucija

Navedeni Zakon u primjeni je od studenoga 2015. godine i njime se propisuju mjere zaštite u poslovnicama novčarskih institucija, uređajima za uplatu i isplatu gotovine te distribuciji novca i vrijednosti.

Praćenjem imovinskih kaznenih djela tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je trend porasta kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, odnosno „fizičkih“ napada na bankomate kojih je u zadnje 3 godine počinjeno 97. U ovoj godini, zaključno s 1. ožujka izvršeno je 12 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, a što je za 2 kaznena djela više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ministar Božinović istaknuo je: „Predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti novčarskih institucija su usmjerene na uvođenje sustava elektrokemijske zaštite novčanica kojima se u pokušaju provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neuporabljivima. Navedeni sustav elektrokemijske zaštite efikasno je riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti.“

U odnosu na prijedlog Zakona, razlika je da se ovim izmjenama i dopunama konačnog prijedloga Zakona propisuje obveza uvođenja sustava elektrokemijske zaštite u roku od 3 godine:
-              u sve eksterne bankomate (bankomate izvan matičnih poslovnica banaka),  
-              u interne bankomate (bankomati u matičnim poslovnicama banaka) sukladno sastavljenim prosudbama ugroženosti te
-              da uspostava mjera mora biti provedena na način da se elektrokemijska zaštita uvede u najmanje jednu trećinu od ukupnog broja eksternih bankomata svake godine, a prioriteti ugradnje će ovisiti o procjeni rizika od počinjenja kaznenih djela na bankomatima na svakoj pojedinoj lokaciji koju provodi banka.

Iznimno od toga roka, svaki novi eksterni bankomat koji se stavlja u promet na korištenje građanima ili se zamjenjuje radi amortizacije ili uništenja po počinjenju kaznenog djela mora prije primjene odmah biti opremljen sustavom elektrokemijske zaštite.

Zakon propisuje i obvezu provedbe ugradnje sustava sukladno propisima koji uređuju djelatnost tehničke zaštite, te posjedovanje tehničke dokumentacije propisanog sadržaja za navedene sustave.

Također, propisuje se odredba kojom se uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova može dopustiti primjena alternativnih mjera zaštite bankomata tehnologijom kojom se postiže isti ili veći efekt zaštite novčanica ili se iz drugih sigurnosnih, tehničkih ili organizacijskih razloga ne mogu uspostaviti osnovne mjere zaštite.

Vlada Republike Hrvatske donijet će zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija te ga uputiti Hrvatskome saboru na drugo čitanje.
 

Pisane vijesti