Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade RH predstavio prijedlog Izvješća o provedbi nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada

Slika /2023/12/Ministar Vlada 13.12.jpg

U Izvješću je naveden status aktivnosti iz Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva za prošlu godinu

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj, 271. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio je prijedlog Izvješća o provedbi nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva (program za razdoblje do 2025. godine s pogledom do 2060. godine), za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022.

U Izvješću je naveden status aktivnosti iz Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva za prošlu godinu, a ministar Božinović istaknuo je da se u Republici Hrvatskoj nalaze tri lokacije s prirodnim radioaktivnim materijalima (reziduima), nastalim u industrijskim procesima u Republici Hrvatskoj, koje su pod nadzorom.

Tako se na lokaciji Termoelektrane Plomin redovito provodio radiološki monitoring parametara radioaktivnosti te su rezultati provedenih ispitivanja radioaktivnosti pokazali da Termoelektrana Plomin nema negativan utjecaj na ljude i okoliš.

Na deponiju fosfogipsa u Kutini su se redovito obavljala radiološka ispitivanja deponije koja je provodio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, te je u planu dovršenje idejnog rješenja zatvaranja lokacije odlagališta i procjene utjecaja na okoliš, dok na lokaciji Kaštel Sućurac (bivša tvornica Jugovinil) tijekom 2022. godine nije bilo nikakvih aktivnosti.

Ministar je istaknuo kako su usvojene značajne promjene u zakonodavnom smislu temeljem kojih je usvojena izmjena Statuta Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško i uspostava Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U izvješću je posebno naglašena potreba za daljnjim koordiniranim djelovanjem svih tijela državne uprave nadležnih za sigurno upravljanje radioaktivnim otpadom u Republici Hrvatskoj, s potrebnim brojem stručnjaka.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim prihvaća Izvješće o provedbi Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, u tekstu koji je Vladi RH dostavilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pisane vijesti | Poslovni i financijski izvještaji