Potpredsjednik i ministar Božinović na 28. sjednici Vlade Republike Hrvatske

Slika 2020/12/ministra-vlada-9.12.2020.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar Božinović predstavio odluku koja se odnosi na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina te novine Nacrta konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

FOTO: Vlada RH

Danas, 9. prosinca 2020. godine, održana je 28. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

„Od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke. No, pripremili smo Odluku koja se odnosi na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina, koja je ujedno i predstavljena na današnjoj konferenciji za novinare i koja bi se primjenjivala od 12. prosinca do 10. siječnja. Njome su razvrstane prodavaonice i trgovački centri, na način da se određuju grupacije prema površini prodajnog prostora“, objasnio je ministar Božinović.

Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ili centru ograničit će se tako da, u onim prodavaonicama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine prodajnog prostora, može biti samo jedan kupac. Za one od 11 do 100 četvornih metara, za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 kvadratnih metara. Od 101 do 200 četvornih metara površine, za svakog kupca mora biti osigurano 12 četvornih metara, a za prodavaonice od 201 do 2.000 četvornih metara, najmanje 16 kvadratnih metara za kupca. Za one s više od 2.000 četvornih metara, određuje se da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 20 kvadrata, a u trgovačkim centrima najmanje 16 četvornih metara za svakog kupca.

„Prodavaonice i trgovački centri moraju istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca te se moraju pridržavati tog ograničenja. Za one s više od 2.000 četvornih metara i trgovačke centre, uvode se i dodatne epidemiološke mjere, kao obustava organiziranog prijevoza za kupce, sprječavanja ulaska prekomjernog broja kupaca, uvođenje redara koji će spriječiti ulazak kad je broj viši od 90 posto maksimalno dopuštenog broja“, zaključio je ministar Božinović.
 

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 1.264 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 51 usmeno upozorenje i jedan prekršajni nalog u visini od 30.000 kuna zbog kršenja nužne epidemiološke mjere o obustavi održavanja sajmova.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe proveli su 730 nadzora prilikom čega je utvrđeno 102 nepravilnosti, a na licu mjesta otklonjena je 91 nepravilnost. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno 11 službenih zabilješki, koje su se odnosile na kršenje mjera Stožera civilne zaštite.

Policijski službenici proveli su nadzor ukupno 6.617 objekta i događaja, dano je 36 usmenih upozorenja, a u 4 objekata utvrđeno je kršenje mjera.

„Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđena su ukupno 52 kršenja građana mjere samoizolacije. Zbog počinjenog kaznenog dijela širenja i prenošenja zarazne bolesti bit će podneseno 6 kaznenih prijava“, obrazložio je ministar Božinović.

Operativne službe civilne zaštite postavile su dodatne kontejnere i  šator za potrebe medicinskih ustanova s područja Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije. Izdano je 408.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 11 tona.
U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu ima oko 10,9 milijuna različitih artikala, odnosno 880 tona zaštitne opreme.

Ujedno je Ravnateljstvo civilne zaštite isporučilo 150.000 brzih antigenskih testova zdravstvenim i socijalnim ustanovama s područja RH, a dodatnih 100.000 testova dolazi sutra u Hrvatsku te će se tijekom dana distribuirati po županijama.
 

Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Ministar Božinović istaknuo je kako se najvažnije novine, u odnosu na važeći Zakon, odnose na usklađivanje s odredbama Provedbene direktive Komisije iz siječnja 2019. o utvrđivanju tehničkih specifikacija za označavanje vatrenog oružja i njegovih bitnih dijelova i utvrđivanju tehničkih specifikacija oružja za uzbunjivanje i signalizaciju.

Odredbama ovog Zakona omogućava se proizvođačima eksplozivnih tvari da, bez dodatnih odobrenja obavljaju uništavanje takvih eksplozivnih tvari, a proizvođačima oružja obavljanje ispitivanja oružja.
Nadalje, zabranjuje se nabava, prodaja, prijenos preko državne granice, posjedovanje i uporaba petardi i redenika iz kategorije F2, s danom 2. siječnja 2021. godine.

Također, radi omogućavanja obavljanja vježbi gađanja i za one streljačke discipline koje ne spadaju u olimpijske sportove uvodi se novi pojam  privremeno civilno strelište te se propisuju uvjeti koje moraju ispunjavati.

Propisuje obveza trgovcima oružja i streljiva da Ministarstvu prijave svaki pokušaj sumnjive transakcije oružja, streljiva ili bitnih dijelova streljiva.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja te ga upućuje Hrvatskome saboru na drugo čitanje.

Pisane vijesti