Potpredsjednik Vlade Božinović u Slunju: „Hrvatska je danas jedna od najsigurnijih zemalja u Europi“

Ministar Božinović održao je sastanak s predstavnicima Karlovačke županije, a obišao je i policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice s BiH

Foto: MUP

U petak, 15. rujna 2023. godine potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović posjetio je Karlovačku županiju gdje je održao sastanak sa županicom Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnicom Slunja Mirjanom Puškarić.

Naime, uz Ličko-senjsku i Sisačko-moslavačku županiju, riječ je o županiji koja je u ovom trenutku najizloženija pritisku ilegalnih migracija, međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže znatne napore na zaštiti kako vanjske tako i unutarnje granice, ali i na održavanju povoljnog stanja sigurnosti na navedenim područjima, što je u današnjem obraćanju poručio i potpredsjednik Božinović.

„Zadnji put smo se svi skupa našli u Karlovcu prije tjedan dana. Od tada smo u svakodnevnom kontaktu i sa Županijom, Gradovima i Općinama - ne samo na ovom području već i na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. To su tri županije koje su najizloženije  najvećem pritisku ilegalnih migracija u ovom trenutku. U Brodsko-posavskoj županiji se situacija sada na neki način normalizirala. Radi se o jednom kompleksnom fenomenu, međutim, ono što je naša poruka i županici i gradonačelnici - a prije svega građanima Slunja, to je da je hrvatska policija tu i jamči sigurnost koja, kada govorimo o migracijama – niti u jednom trenutku nije niti bila narušena s obzirom na to da se ne bilježe kaznena djela i vrlo je mali broj prekršaja", rekao je Božinović.

"Svjesni smo da postoji neka vrsta zabrinutosti zbog toga što povećani broj ljudi iz drugih dijelova svijeta dolazi na područje ove županije i ovoga grada. Činjenica je da dolaze u gotovo sve europske zemlje. Pogotovo je alarmantna situacija koja se bilježi na Sredozemlju. Radi se o globalnom fenomenu, mi smo ga apsolutno svjesni. Ne da smo ga svjesni danas, nego od prvog dana mandata ove Vlade. Kao država, kao Vlada i institucije, prije svega Ministarstvo unutarnjih poslova, ispunili smo sve uvjete za ulazak u schengensko područje i, kada govorimo o poštivanju prava schengenskog zakona i nacionalnih propisa te humanitarnoj dimenziji ovog pitanja, osigurali smo da je Hrvatska i danas jedna od najsigurnijih zemalja u Europi", poručio je ministar.

„Imamo sustav koji u svakom trenutku donosi rješenja za izazove koji nisu jednostavni i zbog toga smo tu i hrvatski građani, siguran sam, imaju povjerenja u hrvatsku policiju. Na dnevnoj bazi analiziramo sve vezano uz migracije, donosimo odluke, razmještamo snage, jačamo prisutnost na vanjskim granicama i imamo u planu i rješenja kako bismo vratili, u najvećoj mogućoj mjeri, percepciju građanima da je situacija apsolutno pod kontrolom. Mi migracijama upravljamo, barem mi u Hrvatskoj, od prvog dana", istaknuo je ministar Božinović.

Nakon današnjeg sastanka prisutnima su se obratile županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin i gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

„Razumijemo potrebe migranata koji žele u Europu radi boljeg života, ali isto tako želimo zajedničkim snagama pronaći rješenje da kvaliteta života građana na području grada Slunja, ali i na ostalim područjima kojima prolaze, bude onakva kakva je bila prije. Pozdravljamo dolazak potpredsjednika Vlade Božinovića koji je danas došao ovdje kako bi zajedničkim snagama i sa Karlovačkom županijom i Ravnateljstvom policije pristupili rješavanju ove složene situacije, a sve u cilju održivog rješenja.“, riječi su gradonačelnice Puškarić nakon današnjeg sastanka.

„Nalazimo se u jednoj složenoj situaciji, međutim nismo ostavljeni sami. Ovo danas nije jedini dolazak policije na ovo područje. Ovdje je zaista naša policija nama na usluzi, skrbi o sigurnosti naših građana. Mi smo svjesni da ova situacija neće završiti sutra niti danas, ali s njom se trebamo suočavati, s njom trebamo živjeti i napraviti sve napore da možemo nastaviti živjeti sigurno, a jednako tako da pružamo tu humanu notu prema migrantima koje je zadesila njihova životna situacija“, kazala je županica Furdek Hajdin nakon današnjeg sastanka.

Prije sastanka s predstavnicima Karlovačke županije i grada Slunja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović obišao je i policijske službenike koji svakodnevno rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija uz područje granične crte s Bosnom i Hercegovinom. 
 

Pisane vijesti