Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović informirao o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2020/09/ministar-%20vlada-%2030.9.2020.jpg

U proteklom tjednu, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 19.678 nadzora i izdali 1.179 upozorenja

FOTO: Vlada RH

Danas, 30. rujna 2020. godine, održana je 12. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o najnovijim aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike.

U razdoblju od zadnje sjednice Vlade, Stožer je donio deset novih odluka. Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke, Virovitičko-podravske,  Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Brodsko-posavske i Zadarske županije produljeno je trajanje mjera iz Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za narednih 14, odnosno 30 dana.

Također, Stožer je donio nove odluke na prijedloge Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske županije za područje Općine Đulovac te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, kojim su uvedene epidemiološke mjere, primjerice zabrana izlazaka korisnika izvan ustanova socijalne skrbi, osim ukoliko je izlazak uvjetovan medicinskim ili važnim obiteljskim razlozima te zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne.

Također,  donesena je preporuka zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića, škola i pružatelja socijalnih usluga da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba te je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 21 sat na području Općine Đulovac.

Jednako tako, na svim okupljanjima kao što su svadbe, proslave i vjerska okupljanja obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera i nošenje zaštitnih maski te vođenje evidencije prisutnih, dok se  sportska natjecanja održavaju se bez prisustva gledatelja.

„Stožer civilne zaštite RH donio je i Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a Odluka se primjenjuje do 15. listopada i odnosi se na zemlje koje nisu članice Europske unije, uz poznate izuzetke“, pojasnio je ministar Božinović.

Provođenje nadzora

U proteklom tjednu, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 19.678 nadzora i izdali 1.179 upozorenja, a primjetan je blagi porast izrečenih upozorenja u odnosu na prethodno promatrano razdoblje.

Također, zbog nepridržavanja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci na dva koncerta.

„Završio bih uz napomenu, kako je za petak predviđeno održavanje sastanaka s predstavnicima ugostiteljske djelatnosti, kao i glazbene industrije, kako bi se dogovorili daljnji koraci i mjere u borbi protiv širenja koronavirusa u ta dva, za hrvatsko gospodarstvo, vrlo bitna segmenta“, zaključio je ministar Božinović. 

Pisane vijesti