Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2020/09/ministar-vlada-17.9.2020.jpg

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima te timovi lokalnih stožera civilne zaštite, od 11. do 16. rujna, proveli su 27.650 nadzora te izdali ukupno 1.392 upozorenja

FOTO: Vlada RH

Danas, 17. rujna 2020. godine, održana je 10. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je, od posljednje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio šest novih odluka.

Na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije donesene su Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera, koje se primarno odnose na posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi na otvorenom prostoru u trajanju od 30 minuta, uz obavezno nošenje maski za korisnike i posjetitelje. Također, dopušteni su posjeti jedne osobe nepokretnim osobama u zatvorenim prostorima u trajanju od 15 minuta te su zabranjeni posjeti i izlasci korisnika ustanova socijalne skrbi, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili zbog pohađanja nastave izvan prostora pružatelja usluge smještaja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je i Odluku o produženju privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja se primjenjuje do 30. rujna, a odnosi se na građane država koje nisu članice Europske unije.

„S obzirom na pojačane nadzore nad provedbom odluka Stožera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima te timovi lokalnih stožera civilne zaštite, od 11. do 16. rujna, proveli su 27.650 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja te su izdali ukupno 1.392 upozorenja. Najčešće se radilo o neposjedovanju, odnosno nekorištenju zaštitne opreme kao što su maske i rukavice te nepridržavanju distance“, obrazložio je ministar Božinović.

S obzirom na pojačane kontrole za sprečavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1.145 objekata, a nepravilnosti su utvrđene u 277 objekata.

Zbog nepridržavanja mjera propisanih Odlukama Stožera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite podnijeli su 5 prekršajnih naloga i to na 3 koncerta i u 2 noćna kluba, zbog nepridržavanja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke Vijeća o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa

Stručnjaci Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, uključeni su u definiranje i usuglašavanje stavova Republike Hrvatske vezanih uz Preporuke Vijeća o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, koje je Europska komisija usvojila početkom rujna.

Preporukom se osigurava da su sve mjere koje poduzimaju države članice radi ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije koordinirane i jasno komunicirane na razini Europske unije, jer se nacionalni kriteriji za uvođenje mjera kojima se ograničava kretanje u Europskoj uniji trenutačno jako razlikuju.

„Što se tiče stava Republike Hrvatske prema preporukama Vijeća, smatramo to pozitivnim iskorakom i podržavamo ujednačavanje prikupljanja i interpretacije podataka, smatrajući ključnim zadržavanje regionalnog pristupa prilikom određivanja tzv. “semafora”, odnosno boja rizičnih područja, usklađivanje kriterija testiranja i prikazivanja podataka testiranja, transparentno i pravovremeno dijeljenje informacija među državama članicama, regionalni pristup donošenju odluka o putnim restrikcijama i usklađeni pristup izvješćivanja javnosti“, zaključio je ministar Božinović.

Sve su to preporuke s ciljem da se sva ograničenja temeljnog prava na slobodno kretanje unutar Europske unije uspostave samo tamo gdje je to nužno potrebno i to na koordiniran, proporcionalan i nediskriminirajući način, kako bi se uklonili rizici po javno zdravlje.

Pisane vijesti