Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2020/10/ministar-%20vlada-%2022.10.2020.jpg

Ravnateljstvo civilne zaštite definiralo je lokacije i krenulo s pripremama za organizaciju izvanbolničkih smještajnih kapaciteta u pet gradova

FOTO: Vlada RH

Danas, 22. listopada 2020. godine, održana je 15. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

„Raste broj zaraženih, hospitaliziranih, ali nažalost i broj umrlih sugrađana. Uzrok tome, u velikoj mjeri, jest činjenica da se određeni dio sugrađana ne pridržava zadanih mjera što doprinosi brzini širenja virusa. Naša strategija je održavanje ekonomije, školstva, ali i drugih djelatnosti i aktivnosti koje je moguće samo uz striktno pridržavanje mjera“, objasnio je ministar Božinović.

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera, Ravnateljstvo i inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na pravne osobe. „Iako se nastojalo izbjeći sankcioniranje, idemo u smjeru sve većeg broja izricanja kazni za pravne osobe koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odlukama Stožera“, izjavio je ministar Božinović te dodao kako su se putem Ministarstva turizma i sporta krovnim obratili sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima s namjerom da se uputi vrlo jasna poruka organizatorima sportskih natjecanja.

Sva natjecanja trebaju se odvijati pod epidemiološkim mjerama, ukoliko se žele izbjeći nove odluke Stožera vezane uz prisutnost gledatelja u zatvorenim i na otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije, Ravnateljstvo civilne zaštite definiralo je lokacije i krenulo s pripremama za organizaciju izvanbolničkih smještajnih kapaciteta. Određene su lokacije u pet gradova. U Zagrebu to je Arena Zagreb, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, u Varaždinu se smještajni kapaciteti nalaze na četiri lokacije te u Osijeku na tri lokacije. Radi se o ukupno 2.360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati.

„Pozivamo sve građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, sva druženja bez kojih se može, sastajanja, obiteljska slavlja, privatne proslave jer to je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanosti koje u ovim vremenima može pokazati bilo tko od nas“, istaknuo je ministar Božinović.
 
Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta

Sigurnosna suradnja Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, iz dana u dan, dobiva sve konkretniji i sadržajniji oblik. Nakon Provedbenog dogovora između Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a o suradnji u borbi protiv teških oblika kriminala, sklopljen je i Memorandum o suradnji između MUP-a Republike Hrvatske i Centra za terorizam u Washingtonu. Nakon toga, ispunjen je opsežni upitnik za ulazak Hrvatske u Program izuzeća od viza za putovanje hrvatskih državljana u SAD.

"Sastavni dio tih aktivnosti bio je Memorandum o podacima o putnicima u zračnom prijevozu koji smo potpisali, na virtualnoj konferenciji, s Ministarstvom domovinske sigurnosti i time ostvarili pravne pretpostavke za tehničko povezivanje naših informacijskih sustava za razmjenu otisaka prstiju“, objasnio je ministar Božinović.

U tijeku je spajanje baza Ministarstva unutarnjih poslova i FBI-ja. U međuvremenu, po prvi puta je spušten postotak odbijenih zahtjeva hrvatskih državljana za američke vize ispod 3, odnosno 2,7 %.

„Na tom tragu, pokrećemo proces ratifikacije Sporazuma između dvije vlade o uključivanju zaštitnih pratitelja leta, koji sam u lipnju ove godine potpisao s američkim veleposlanikom Williamom Robertom Kohorstom“, podsjetio je ministar.

Njime su definirani važni pojmovi područja primjene, nadležna tijela, upravljanje aktivnostima pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć.

Vlada je prihvatila pokretanje postupka potvrđivanja ovog Zakona te ga upućuje Hrvatskom saboru na donošenje u jednom čitanju. 

Pisane vijesti