Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika /2020/07/24-07-v-002.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar Božinović istaknuo je kako se intenzivirao nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka, koji provode lokalni stožeri i timovi

Screenshot: Vlada.hr/Youtube

Danas, 24. srpnja 2020. godine, održana je prva sjednica Vlade Republike Hrvatske u novom sazivu. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je je o radu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite, u proteklom tjednu, donio je jednu Odluku, na prijedlog županijskog stožera Vukovarsko-srijemske županije, a radi se o Odluci o uvođenju nužne epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku županiju. Odluka je vezana uz održavanje svadbenih svečanosti, koje se mogu održati samo u krugu najuže obitelji. Mjera se primijenjuje do 4. kolovoza 2020. godine.



„Što se tiče djelovanja Nacionalnog stožera, mogu konstatirati da se intenzivirao nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka, koji provode lokalni stožeri i timovi. Inspektori Ravnateljstva su, u suradnji s policijskim službenicima, izvršili 2.156 nadzora poslovnih subjekata, javnih otvorenih prostora i noćnih klubova. Tako da je, sveukupno, kad govorimo i o drugim objektima, uključujući i privatna okupljanja, u proteklom tjednu provedeno 7.365 nadzora“, izjavio je ministar Božinović.  

Utvrđeno je 284 nepravilnosti, što iznosi 3,85%. Spomenuto ukazuje da se poslodavci, a i građani, u najvećoj mjeri ipak pridržavaju propisanih mjera. Kršenje mjera najčešće se odnosi na neposjedovanje ili nekorištenje zaštitne opreme, neisticanje obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera, nepridržavanje fizičkog distanciranja, mjere ograničenog broja sudionika, nepridržavanje uputa o posluživanju hrane i rasporeda sjedenja te vođenja pisane evidencije.

Turistički sanitarni inspektori Državnog inspektorata provode inspekcijske nadzore prilikom kojih kontroliraju poslovanje marina, kampova i hotela. „Što se broja stranih gostiju tiče, u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj evidentirano ih je 619.431, najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najbrojniji strani gosti u navedenim županijama dolaze iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije“, istaknuo je ministar Božinović.  

Također, raste i broj prijava za ulazak u Republiku Hrvatsku preko sustava Enter Croatia. U posljednjih 18 sati,  64.573 osobe prijavile su se za ulazak u Republiku Hrvatsku, a najčešći razlozi su upravo oni turistički.
„Izuzetno zadovoljstvo predstavlja činjenica da su upravo Vlade Savezne Republike Njemačke, Austrije i Slovenije potvrdile kako je Hrvatska i dalje prepoznata kao sigurna turistička destinacije za naše goste koji dolaze iz spomenutih zemalja. Vrlo su intezivni i kontakti s Vladom Nizozemske, a naša će diplomacija poduzeti dodatne kontakte u kojima će izložiti svu argumentaciju koja je poznata svm nizozemskim turistima u Republici Hrvatskoj, a to jest da borave u sigurnoj turističkoj destinaciji“, zaključio je ministar Božinović.

Stranica