Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika /2021/03/ministar-vlada- 4.3.2021.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade ministar Božinović pojasnio je najnovije odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na nacionalnoj i županijskim razinama

FOTO: Vlada RH

Danas, 4. ožujka 2021. godine održana je 46. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer je donio osam odluka, od kojih pet na nacionalnoj razini i tri na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite. Odluke donesene na nacionalnoj razini primjenjuju se na području cijele Republike Hrvatske u trajanju do 15. ožujka. Radi se o produljenju mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH, posebnu organizaciju rada trgovina te javni prijevoz.

„U sklopu popuštanja mjera iz Odluke o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja, ugostiteljskim objektima u vremenskom razdoblju od 6 do 22 sata dozvoljeno je usluživanje gostiju hranom, pićem, napitcima i slasticama samo na otvorenim terasama. Također su dozvoljeni treninzi u zatvorenim prostorima samo na način da, prilikom treninga, ne dolazi do kontakta između sportaša“, obrazložio je ministar Božinović.

Nastavno na nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo 1. ožujka donio je nove preporuke i upute vezane uz rad ugostiteljskih objekata te treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima.

Odlukom o ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske produljen je postojeći režim i uvjeti prelaska preko graničnih prijelaza, što znači da putnici koji dolaze iz država koje su na popisu posebne liste Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati i određuje im se mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana koja se može i skratiti ako sedmi dan samoizolacije o svom trošku obave PCR testiranje te nalaz bude negativan.  Putnicima u tranzitu, uključujući osoblje u prometnom sektoru, ako ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska, automatizmom se određuje mjera samoizolacije“, pojasnio je odluku ministar Božinović.

Odlukom o posebnoj organizaciji rada trgovina propisano je da iste za vrijeme dolaska većeg broja kupaca moraju poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dozvoljenog.

Također, Odlukom o načinu prijevoza putnika u javnom prijevozu propisan je način prijevoza putnika u prijevoznim sredstvima, na način da popunjenost može biti do 40 % raspoloživih mjesta, uz isticanje obavijesti o  broju putnika u prijevoznom sredstvu.

S 1. ožujkom ukinuta je Odluka o zabrani uplovljavanja putničkih brodova na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije donesena je Odluka o uvođenju epidemioloških mjera za područje Grada Dubrovnika te općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston.

Za područje Grada Zagreba donesena je Odluka o epidemiološkim mjerama koje se odnose na obvezu nošenja zaštitnih maski za lice u svim zatvorenim prostorima, preporuku povećanja broja vozila u javnom prijevozu, provođenje pojačanih nadzora neformalnih okupljanja, a korisnici ustanova socijalne skrbi mogu otići u posjet obitelji na duže od pet dana, uz provođenje dodatnih mjera kontrole prilikom njihova povratka u ustanovu.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije s 1. ožujkom ukinuta je Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za to područje, tako da se primjenjuju samo mjere koje donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

„Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 777 tisuća artikala zaštitne opreme, odnosno 73 tone. U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 18 milijuna različitih artikala, odnosno 600 tona zaštitne opreme za koronavirus“, zaključio je ministar Božinović.

Pisane vijesti