Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2021/1/ministar-vlada-14.1.2021.jpg

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija provedbom nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja ustanovili su 65 nepravilnosti, izdali 58 usmenih upozorenja te utvrdili 7 prekršaja zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera civilne zaštite

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 14. siječnja 2021. godine, održana je 37. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao je o aktualnostima vezanima uz rad Stožera civilne zaštite.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite donio je ukupno šest odluka, od kojih četiri na nacionalnoj razini i dvije na razini županija. Radi se o novoj Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske te novim odlukama kojima je produljeno trajanje nužnih epidemioloških mjera do 31. siječnja 2021. godine. Mjere se odnose na ograničavanje okupljanja, način rada trgovina te javni prijevoz.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske i Zadarske županije donesene su izmjene Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama, koje se u navedenim županijama primjenjuju također do 31. siječnja.

„Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija obavili su 29.411 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja. Utvrđeno je 65 nepravilnosti te je izdano 58 usmenih upozorenja, ali i 7 prekršaja zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera civilne zaštite“, istaknuo je ministar Božinović i dodao kako je temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 181 kršenje mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su 4 kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Što se tiče kontejnera koji su postavljeni u sklopu medicinskih ustanova, dio njih namjenjuje za zbrinjavanje stanovništva s područja pogođenog razornim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Trenutno je na raspolaganje Ravnateljstvu za robne zalihe stavljeno ukupno 55 kontejnera.

U zadnjih tjedan dana iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano  je 1.153.700 artikala zaštitne opreme, odnosno oko 110 tona. Primatelji opreme su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. Trenutno se u Logističkom centru u Jastrebarskom te regionalnim skladištima nalazi oko 650 tona, odnosno 11,3 milijuna različitih artikala.

„U skladištu Ravnateljstva civilne zaštite zaprimljena je isporuka zaštitne opreme, oko 21 tona, nabavljena putem Ravnateljstva za robne zalihe i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu. Radi se o opremi za testiranje, nazuvcima, zaštitnim maskama te zaštitnim odijelima“, naglasio je ministar Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dodao je kako je u Rijeci, u tijeku, iskrcaj s broda koji je došao iz Kine sa 77 tona opreme, ključne za borbu protiv koronavirusa te se zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i ostalim službama koje su po tom pitanju angažirane gotovo godinu dana.

Pisane vijesti