Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika /2020/08/ministar_sjednica.jpg

Ministar je na sve građane apelirao da bez obzira na nepostojanje simptoma minimaliziraju bliske kontakte kako u društvu tako s kolegama na poslu, ali i s ukućanima s ciljem prevencije potencijalnog prijenosa zaraze s osobe na osobu

Danas, 20. kolovoza 2020. godine održana je 5. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH u proteklom razdoblju.

„Aktivnosti Stožera bile su proporcionalne cilju koji se želi postići, a glavni cilj od početka je zaštita života i zdravlja ljudi. Na razini znanstvene zajednice, kako domaće tako i međunarodne, predviđalo se da bi se tijekom ljetnih mjeseci bolest mogla manifestirati kroz blažu kliničku sliku, što se još uvijek događa, stoga smo u Stožeru stavili naglasak na izradu preporuka i stalno ukazivali na prihvatljive, odnosno neprihvatljive obrasce ponašanja. Hrvatska je ove sezone iznad svih očekivanja bila odredište za brojne strance. Od pokretanja web stranice entercoatia.mup.hr, svoj dolazak u Republiku Hrvatsku ukupno je prijavilo 4.371 964 osoba, a od toga 89 % je kao razlog za putovanje navelo -  turistički“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite RH.
 
U nastavku je obrazložio 4 nove Odluke koje je Stožer CZ RH donio od 30. srpnja, odnosno održane 2. sjednice Vlade.
 
Dvije odluke se odnose na rok primjene privremene zabrane prelaska preko državne granice Republike Hrvatske za treće zemlje, u skladu s zadnjom odlukom primjenjuje se do 30. kolovoza 2020. godine.
 
Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije zatražio je od nacionalnog stožera donošenje Odluke o izmjeni Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničavanja održavanja svadbenih svečanosti samo u krugu najuže obitelji za Vukovarsko-srijemsku županiju. Mjere iz te Odluke produžene su do 19. kolovoza 2020. godine. Navedena Odluka rezultirala je smirivanju epidemiološke situacije.
 
Na traženje više županijskih stožera na priobalju, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u ugostiteljskim objektima, poglavito noćnim klubovima donesena je Odluka, koja se primjenjuje od 14. do 24. kolovoza i odnosi se na nužnu mjeru ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorija „Barovi“ s limitiranim radnim vremenom najduže do 24 sata“, kazao je ministar i dodao:
 
„Ovdje treba naglasiti da su već 29. svibnja u pisanoj formi razrađeni epidemiološki okviri, odnosno preporuke za sprečavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti kojima su detaljno propisane epidemiološke mjere kojih su se dužni pridržavati organizatori i nositelji. Njima je propisan maksimalan broj posjetitelja i u zatvorenim i u otvorenim prostorima. Stožer je Odluku donio 26. lipnja o kontroli pridržavanja preporuka, oformljeni su timovi za praćenje i ukazivanje nepravilnosti“.
 
Sljedeći Odluke nacionalnog stožera intenzivirao se nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka, kojeg provode lokalni stožeri i timovi u kojima su inspektor civilne zaštite i policijski službenik kao i inspektori Državnog inspektorata. U promatranom razdoblju sveukupno je izvršeno 61.846 nadzora i dano 1.767 upozorenja.
 
U međuvremenu je stigla i međunarodna pomoć, o čemu je također ministar Božinović govorio na današnjoj sjednici Vlade.
 
„Hrvatska je putem CECIS sustava prihvatila pomoć Njemačke u zaštitnoj opremi i ista je isporučena 6. kolovoza.  Radi se od 20.000 FFP2 i 20.000 FFP3 zaštitnih maski. 10. kolovoza preuzeta je oprema iz zadnjeg brodskog kontejnera zaštitne opreme nabavljene iz Republike Kine. Ukupno je stiglo devet zrakoplova, tri broda težine oko 1000 tona različitih sredstava, zaštitnih maski, odijela, zaštitnih naočala, dezinficijensa i vrijednost  440 milijuna kuna, od čega je 380 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije. Trenutno, u skladištu civilne zaštite u Jastrebarskom nalazi se 1150 tona zaštitne opreme i još 200 tona u regionalnim skladištima u blizini Splita, Rijeke i Osijeka“.
 
Na samom kraju izlaganja, ministar Božinović je kazao kako Stožer CZ RH kontinuirano prati situaciju  i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka s ciljem izbjegavanja porasta broja novozaraženih. To se posebno odnosi na one koji se vraćaju s mora.
 
Ministar je na sve građane apelirao da bez obzira na nepostojanje simptoma minimaliziraju bliske kontakte kako u društvu tako s kolegama na poslu, ali i s ukućanima s ciljem prevencije potencijalnog prijenosa zaraze s osobe na osobu.
 

Stranica