Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2020/08/ministar-%20vlada-%2027.8.2020.jpg

Na prijedlog županijskih stožera, Stožer civilne zaštite RH donio je osam odluka, a od 1. rujna ponovno je u funkciji broj 113 na koji građani mogu dobiti potrebne informacije vezane uz koronavirus

FOTO: Vlada RH

Danas, 10. rujna 2020. godine, održana je 9. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sv. Davor Božinović istaknuo je kako je, u razdoblju od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio osam novih Odluka i to na prijedlog županijskih Stožera Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Ličko-senjske županije i Grada Otočca te Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

„Također, Stožer civilne zaštite donio je Odluku o nužnoj mjeri pojačane kontrole provođenja Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, a tom odlukom se ponovo formiraju timovi županijskih stožera civilne zaštite koji će kontrolirati njezino provođenje“, dodao je ministar Božinović te najavio kako je produljeno i trajanje mjere koja se odnosi na ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije „Barovi“, koji ne smiju raditi nakon ponoći.

Koordinativni sastanak s načelnicima županijskih stožera, održan je 4. rujna, a na njemu je ukazano na nužnost priprema i intenziviranje aktivnosti vezanih uz nadolazeće razdoblje, koje će biti zahtjevno i iziskivati maksimalan angažman svih, pogotovo kad se govori o suradnji lokalnih stožera s predstavnicima obrazovnih institucija te s institucijama koje skrbe za rizičnu populaciju, kao što su domovi za starije i nemoćne osobe.

Provođenje nadzora, opremanje te informiranje javnosti

U proteklom tjednu inspekcije su provele 32.650 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata te javnih okupljanja. Županijskim centrima 112 prijavljeno je 252 okupljanja i dali su 1.412 upozorenja, odnosno u 4,32 % objekata izrečeno je upozorenje, što je manje u odnosu na protekli tjedan.

Iz skladišta Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 17 tona zaštitne opreme za potrebe medicinskih ustanova s područja Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te za obrazovne ustanove u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a pripadnici Državne intervencijska postrojba civilne zaštite Split postavili su 4 šatora za potrebe Opće bolnice Šibenik.

Od 1. rujna ponovno je u funkciji broj 113 na koji građani mogu zvati u slučaju sumnje na koronavirus te dobiti potrebne informacije. Najčešća pitanja odnose se na ograničenja prilikom putovanja i mogućnost uzimanja i testiranja uzoraka na SARS-COV-2, odnosno na lokacije, kontakt brojeve, radno vrijeme, procedure najave i slične informacije te kome se javiti u slučaju pojave simptoma bolesti.
 
Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlada drugih stranaka Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu o aranžmanima zemlje domaćina za Tajništvo Inicijative

Vijeće ministara Bosne i Hercegove te vlade Albanije, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske kao države stranke Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu sklopili su 2013. godine Memorandum o suglasnosti kojim se uspostavio okvir međusobne suradnje u području sprečavanja i ublažavanja posljedica prirodnih i ljudskom rukom izazvanih katastrofa, kao jednog od oblika suradnje u područjima zajedničkog interesa zemalja Jugoistočne Europe.

„Nastavno na sklopljeni Memorandum, bilo je potrebno urediti pravni status, povlastice i imunitete potrebne za funkcioniranje i uspješno ispunjenje misije Tajništva Inicijative. Sukladno tome, 4. travnja 2018. godine, u Ankari je sastavljen Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada drugih stranaka Inicijative. Cilj Sporazuma jest omogućiti Tajništvu učinkovito obavljanje operativnih dužnosti, pojasnio je ministar Božinović.

U ime Vlade Republike Hrvatske, u srpnju 2018. godine, Sporazum je potpisao ravnatelj tadašnje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja je od 1. siječnja 2019. godine postala Ravnateljstvo civilne zaštite i dio unutarnjeg ustrojstva Ministarstva unutarnjih poslova.

Iako Sporazum ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona, on podliježe potvrđivanju po članku 18. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, i kako bi stupio na snagu, u odnosu na Republiku Hrvatsku, Vlada je Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma uputila Hrvatskom saboru u daljnju proceduru. 

Pisane vijesti