Povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič obišao potresom pogođena područja

Područje pogođeno potresom obišao je povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič, u pratnji potpredsjednice EK Dubravke Šuice, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, pomoćnika ministra Damira Truta i glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak.

Danas, 30. prosinca 2020. nakon što je Republika Hrvatska aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu, u posjet području pogođenom potresom je došao i povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič, u pratnji potpredsjednice EK Dubravke Šuice, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, pomoćnika ministra Damira Truta i glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, koja je zadužena za podnošenje novog zahtjeva za pomoć.
 
Prije odlaska na teren prethodio je sastanak s premijerom Plenkovićem u Vladi Republike Hrvatske.
 
Prilikom obilaska terena povjerenik Lenarčić je rekao „Hrvatska nije sama, europska solidarnost je živa“. Smatra da je "to jednako važno i za sljedeće faze, prvo procjena šteta te sanacija". "Odziv država članica bio je ogroman", naglasio je tom prilikom.
 
Pomoć je ponudilo 13 država EU (Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka, Francuska) te jedna izvan bloka, Turska. Riječ je uglavnom o opremi za smještaj poput zimskih šatora, kontejnera, kreveta i druge opreme, a financijsku pomoć Hrvatska će dobiti iz Europskog fonda solidarnosti, najavio je Lenarčič. Novac iz tog fonda Hrvatska je već koristila za poplave, a ove godine, kada je bila pogođena potresom u ožujku dobila je gotovo 700 milijuna eura, podsjetio je.
 
Potpredsjednica EK Dubravka Šuica rekla je da je doputovala u svojstvu europske dužnosnice, ali njoj je "Hrvatska na srcu". Ni ona nije propustila izraziti važnost članstva Hrvatske u EU. "To se vidjelo kada je riječ o cjepivu (protiv covida-19), a to se vidi i sada kada u manje od 24 sata vidimo da je europska solidarnost na djelu".
   
Potpredsjednica Šuica je napomenula da radi na dugoročnoj viziji za ruralna područja kao povjerenica za demokraciju i demografiju, a Sisačka županija zahtijeva posebnu pozornost jer je taj prostor bio demografski devastiran nakon rata.
 
Ministar unutarnjih poslova, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite RH dr. sc Davor Božinović, koji je i jučer u pratnji predsjednika vlade Andreja Plenkovića posjetio potresom pogođena područja, istaknuo je kako je razorni potres pokazao jedinstvo, ne samo unutar Hrvatske, pokazao je jedinstvo i hrvatske dijaspore s matičnom domovinom i ali solidarnost na razini Europske unije i to je glavna poruka dolaska povjerenika Lenarčiča danas u Zagrebu.
 
„Glavna je poruka da ni Hrvatska, ni Sisak, ni Petrinja i Glina ni bilo koji kraj u Hrvatskoj u ovoj situaciji nije sam i mogu računati na solidarnost i pomoć EU“, istaknuo je ministar Božinović.
 
 
 
FOTO: MUP, RCZ
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica