Predsjednik Josipović uručio odlikovanja djelatnicima MUP-a

Slika topvijesti/godina2010/RUJAN/DAN_POLICIJE/predsjednik03.jpg

Predsjednik Josipović uručio je odlikovanja policijskim službenicima i zaposlenicima MUP-a odlikovanima „Redom hrvatskog pletera“ i „Spomenicom domovinske zahvalnosti“.

Dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila njihova zaštitnika, primio je na svečani prijem danas u srijedu, 29. rujna, najviše dužnosnike MUP-a, Ravnateljstva policije predvođene ministrom Tomislavom Karamarkom i glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem. Tom prigodom  predsjednik RH Josipović uručio je za postignute rezultate i vrijedan rad visoka državna odličja Red hrvatskog pletera za osobit doprinos i razvitak RH  te Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu 115 policijskih službenika i službenica. 

U svom obraćanju ministru Karamarku, kao i brojnim okupljenim pripadnicima MUP-a čestitajući im svima  Dan policije, predsjednik Josipović je naglasio važnost policije u hrvatskom društvu kao i njezinu veliku ulogu u vrijeme Domovinskog rata.  Kazao je kako je policija danas pred novim izazovima i ratom koji će zasigurno dobiti te nastavio: „Hrvatska je izašla iz perioda tranzicije u kojemu je gospodarski kriminal, nezakonita, nemoralna pretvorba i privatizacija za dugo obilježila hrvatsko društvo. Policija je ta koja zajedno s DORH-om mora biti na braniku Domovine od nove velike ugroze koja je dobro nagrizla hrvatsko društvo, a  koje se moramo riješiti. Nulti stupanj tolerancije prema korupciji, organiziranom kriminalu je ono što obilježava i ono što mora obilježiti trajno rad svih državnih tijela, a posebno policije. Uvjeren sam da će policija uspješno, kao što je dosad to činila izvršiti ovu zadaću, jer Hrvatska bez raščišćavanja s korupcijom i organiziranim kriminalom neće u EU.„

Zahvalivši predsjedniku Josipoviću na prijemu ministar Karamarko je, između ostaloga, kazao: „Kako je bila velika žrtva hrvatske policije u Domovinskome ratu tako i danas petnaest godina nakon rata naša policija vrši i obavlja tešku, požrtvovnu  i pogibeljnu borbu protiv svih oblika kriminaliteta.  Da je tome tako potvrđuje činjenica da je u proteklih dvadeset godina 19 policijskih službenika u borbi protiv kriminaliteta izgubilo svoje živote. Taj podatak, ta činjenica pokazuju koliko je ta borba pogibeljna, koliko težak i velik teret cijelog našeg društva u borbi s kriminalitetom leži na nama djelatnicima MUP-a, na policiji.

Znamo i svjesni smo činjenice kako policija nije i ne smije biti jedini borac protiv svih oblika kriminaliteta u  svekolikom našem društvu. No, policija u toj borbi čini uvijek prvi, često najteži, presudni korak o kojem ovisi uspjeh ili neuspjeh našeg društva u borbi protiv zla kriminaliteta.“ Govoreći o današnjoj beskompromisnoj borbi policije s korupcijom u našem društvu, ministar Karamarko je rekao da je  danas hrvatska policija u toj borbi dosljedna, da tu za nju nema nedodirljivih: „Beskompromisno i snažno bori se hrvatska policija kao nikada do sada sa svim oblicima kriminaliteta i korupcije koji su razarali naše društvo i gospodarstvo.  Dokazujemo kako u toj i takvoj beskompromisnoj borbi nema nedodirljivih i zaštićenih.“ , dodao je ministar Karamarko te spomenuo kako je u borbi s korupcijom bitna podrška predsjednika Josipovića.



Pisane vijesti