Predsjednik Republike Hrvatske povodom Dana policije uručio odlikovanja djelatnicima MUP-a

Spomenicom domovinske zahvalnosti nagrađeno je 122 djelatnica i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova

FOTO: MUP

U sklopu obilježavanja Dana policije danas, 29. rujna, u Uredu predsjednika Republike Hrvatske upriličen je tradicionalni prijam povodom dodjele odlikovanja i uručenja priznanja djelatnicama i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao je Postaju granične policije Imotski, Policijsku postaju Križevci te X. policijsku postaju Sinj. Spomenice domovinskog rata i Spomenice domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu uručio je 122 djelatnice i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Uz predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, svečanom uručenju u Uredu predsjednika prisustvovali su načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentin Franić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivan Turkalj, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dužnosnici i rukovoditelji Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije te načelnici policijskih uprava, bivši ministri unutarnjih poslova te bivši glavni ravnatelji policije, načelnik SUZUP-a iz Domovinskog rata i bivši djelatnici MUPa, kao i  predstavnici sindikata.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović uvodno se zahvalio Predsjedniku na odlikovanju 122 djelatnika i djelatnice Ministarstva unutarnjih poslova te tri policijske postaje i istaknuo kako je to jedna hvalevrijedna tradicija: „Mi smo danas nagradili one koji su imali iznimne rezultate i poduhvate u proteklih godinu dana, a na nama je da nastavimo ovim putem.“
 
Pritom je naglasio i rekordne rezultate hrvatske policije po svim linijama rada – posebice borbu protiv općeg kriminaliteta, stopu od 71% razriješenosti kaznenih djela - gdje je hrvatska policija u samom europskom vrhu, smanjen broj poginulih u prometu, velik angažman u zaštiti javnog reda i mira te činjenicu da je Hrvatska po svim istraživanjima jedna od najsigurnijih zemalja u Europi, za što velikim dijelom zasluge pripadaju hrvatskoj policiji.
 
Podsjetio je i na ulazak Hrvatske u Schengen, američki program izuzeća od viza te Global Entry program, što su također u velikom dijelu zasluge upravo službi Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Hrvatska je diljem svijeta prepoznata kao sigurna turistička destinacija, što se vidi i po broju dolazaka u Republiku Hrvatsku, istaknuo je ministar Božinović.
 
Zaključio je: „To je već standard, međutim, mi se u svom radu nikad ne zadovoljavamo niti imamo pravo da kažemo da je to to, jer – to nije to. I u ovom trenutku hrvatski policijski službenici i službenice rade svoj posao koji nije jednostavan, koji je zahtjevan, koji znači brojne interakcije s građanima u situacijama koje sigurno nisu birali ni jedni ni drugi, i zbog toga vam se zahvaljujem. Zahvaljujem hrvatskoj policiji na predanosti, na stručnosti, na svemu što rade kako bi pridonijeli ovakvom povoljnom stanju sigurnosti u našoj Domovini.
 
Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je Dan policije i blagdan sv. Mihovila te poručio kako je Hrvatska sigurna zemlja te da stanjem sigurnosti u Republici Hrvatskoj možemo biti zadovoljni: „Na vama i na nama je da što boljom i kvalitetnijom obukom i boljim plaćama ovaj posao učinite što interesantnijim i privlačnijim i rigoroznijim na određeni način“.
 
Čestitao je Dan policije svim nagrađenima te uz pozdrav zaključio: „Sretan sveti Mihovil – Domovini vjerni!
 
U ime nagrađenih, prisutnima se obratio policijski službenik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Paško Ugrina: „Vjerujte mi, ovo je velika čast za sve nas, za naše obitelji i za naše kolege koji su nam pomogli da budemo dovoljno dobri i da zaslužimo ovo priznanje. Vjerujte mi, odlazimo još više učvršćeni i osnaženi da je predanost radu, znanje i profesionalizam jedini put u ovim izazovima sigurnosti, jedini put do povjerenja naših građana. Svima čestitam Dan policije i blagdan našeg zaštitnika sv. Mihovila i da nam on, zaštitnik odabran za posebne zadaće, bude nadahnuće i zaštita, kako u poslovnom tako i u privatnom životu.
 
Sretan Dan policije i neka Vas uvijek čuva naš zaštitnik sveti Mihovil!
 
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica