Predstavljeni fiksni uređaji za mjerenje brzine

Slika topvijesti/2015/srpanj/fiksni_uredjaj_naslov.jpg

Uređaji su postavljeni na području PU osječko-baranjske, primorsko-goranske i zagrebačke na deset lokacija po svakoj upravi. Na svakoj lokaciji nalazit će se ormari za smještaj radarskih uređaja, a pet uređaja prebacivat će se s lokacije na lokaciju ovisno o procjeni policijskih uprava o potencijalno opasnim lokacijama po pitanju nepoštivanja brzine. S ciljem većeg poštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća u kojima je uzrok brzina, iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. – 2020. godine izdvojena su sredstva za nabavku fiksnih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila i automatsko očitavanje registarskih pločica (ANPR). Cijena pojedinog uređaja je oko 250 tisuća kuna i ormara oko 31 tisuća kuna, dok

Foto: MUP
 
Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u zagrebačkoj Dubravi predstavljeni su rad i nabava fiksnih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila i automatsko očitavanje registarskih pločica (ANPR). Svrha postavljanja uređaja je represivno, ali i preventivno djelovanje policije na sigurnost cestovnog prometa, kako bi se vozače potaknulo na poštivanje dopuštenog ograničenja brzine kretanja vozila na lokacijama koje su statistički i analitički pokazatelji označili kao opasne. Uređaji su postavljeni na području PU osječko-baranjske, primorsko-goranske i zagrebačke na deset lokacija po svakoj upravi. Na svakoj lokaciji nalazit će se ormari za smještaj radarskih uređaja, a pet uređaja prebacivat će se s lokacije na lokaciju ovisno o procjeni policijskih uprava o potencijalno opasnim lokacijama po pitanju nepoštivanja brzine.
 
S ciljem većeg poštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća u kojima je uzrok brzina, iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. – 2020. godine izdvojena su sredstva za nabavku fiksnih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila i automatsko očitavanje registarskih pločica (ANPR). Cijena pojedinog uređaja je oko 250 tisuća kuna i ormara oko 31 tisuća kuna, dok ova investicija sveukupno s nosačima, betonskim temeljima i dr. iznosi 4.677.750 kuna. ANPR uređaj koštao je 170 tisuća kuna. U slučaju oštećenja uređaja počinitelju se sukladno odredbama Kaznenog zakona može izreći kazna zatvora do pet godina, a osim za potrebe prometne policije, ANPR sustav služi i za druge policijske operativne poslove poput pronalaska ukradenih vozila, prepoznavanja vozila koja su bila korištena kod izvršenja pojedinih kaznenih djela, i sl.
 
Prema sličnom modelu prije nekoliko godina na području PU splitsko-dalmatinske postavljeno je devet kućišta i nabavljene su 4 kamere, koje su opravdale svrhu s obzirom da je na prometnicama na kojima su postavljene došlo do značajnog smanjenja broja prometnih nesreća, odnosno većeg poštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila.


Pisane vijesti