Predstavnici MUP-a RH na 8. Konferenciji šefova policija

Slika topvijesti/2018/09_rujan/Svecana-vecera-NL-ravnatela-policije_27_9_2018.jpg

U sjedištu EUROPOL-a u Den Haagu, Kraljevina Nizozemska, u tijeku je 8. Europska Konvencija šefova policija, a 25. rujna 2018. godine u Den Haagu na poziv Nizozemskog ravnatelja policije Erika Akerbooma održana je radna večera na kojoj je ispred Ministarstva unutarnjih poslova RH nazočio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Predstavnici MUP-a RH na 8. Konferenciji šefova policija

U sjedištu EUROPOL-a u Den Haagu, Kraljevina Nizozemska, u tijeku je 8. Europska Konvencija šefova policija kojoj prisustvuju šefovi policija država članica Europske unije, država kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, ali i predstavnici agencija za provedbu zakona iz SAD-a, Australije, Kine, Kolumbije, Izraela, Egipta, Jordana, Japana, Maroka i drugih država i međunarodnih organizacija s kojima EUROPOL ima potpisane sporazume o suradnji, kao i EU agencija (CEPOL, FRONTEX i dr.).

Delegaciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predvodi glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a uz njega u Delegaciji su načelnik Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje Uprave kriminalističke policije Dalibor Jurić, voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu Tomislav Kufner, voditelj Odjela Europola Službe za međunarodnu policijsku suradnju Uprave kriminalističke policije Gordan Franjić te policijski časnici za vezu Ureda časnika za vezu Republike Hrvatske pri Europolu Josip Pokrajčić i Marijo Rošić.

Pored predstavnika MUP RH, skupu nazoče i predstavnici Carinske uprave Ministarstva financija.

Konferencija predstavlja najveće godišnje okupljanje šefova i viših rukovoditelja policije u organizaciji Europola i države predsjedateljice EU (Austrije) na kojem se ove godine okupilo više od 600 predstavnika iz 60-ak država.

Ovogodišnja konferencija je posvećena jačanju suradnje policije i carine, raspravi o poboljšanju sustava razmjene podataka u međunarodnoj operativnoj razmjeni tijela kaznenog progona (primjena interoperabilnosti u operativnom radu), prezentaciji mogućnosti i alata koje pruža Europol u konkretnim kriminalističkim istraživanjima, borbi protiv računalnog kriminaliteta, borbi protiv terorizma, borbi protiv kriminaliteta droga i nezakonitih migracija.

Sudjelovanje na Konferenciji Delegacija Republike Hrvatske bila je ujedno i prilika za sastanak s predstavnicima kriminalističkog odjela države porezne uprave i carinske uprave Mađarske na kojem se raspravljalo o načinima koordiniranijeg djelovanja prilikom provedbe kriminalističkih istraživanja i razmjene podataka.

Upriličen je susret i sa predstavnicima Rumunjske i Finske, državama s kojima Republika Hrvatska početkom 2019. godine preuzima tzv. TRIO predsjedanje Europskom Unijom.

Boravak Delegacije je organiziran uz logističku  potporu Ureda časnika za vezu Republike Hrvatske pri Europolu i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Den Haagu.

Glavni ravnatelj policije na skupu šefova policija

Dana 25. rujna 2018. godine u Den Haagu na poziv Nizozemskog ravnatelja policije Erika Akerbooma održana je radna večera na kojoj su se okupili čelnici policija više od 20 država članica EU, predstavnici Europola, Frontexa i Interpola.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova RH skupu je nazočio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Na skupu su, između ostaloga, raspravljali o razvoju Europolovog modela operativne suradnje i pitanju buduće komplementarnosti s aktivnostima Interpola;  funkcioniranju policije i tijela za provedbu zakona u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU (BREXIT) i  primjeni mobilnih komunikacija u policijske svrhe. Na prijedlog Nizozemske, raspravljalo se o okviru budućeg rada i suradnje i načelno usvojenoj temi budućih sastanaka koji bi se održavali u istom sastavu u organizaciji nizozemske policije jedanput godišnje.

Sastanak je doprinio jačanju bilateralnih kontakata, razmjeni iskustava s ciljem ispunjavanja strateških i operativnih zadaća Ravnateljstva policije, a poglavito pripremi Republike Hrvatske za predsjedanje EU 2020. godine i ulazak u schengenski prostor.

Boravak u Den Haagu, glavni ravnatelj policije je iskoristio i za posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske i susret s Veleposlanicom Andreom Gustović Ercegovac kojom prilikom su razmijenjena saznanja o trenutnim aktivnostima Veleposlanstva od značaja za rad Ravnateljstva policije.

Boravak glavnog ravnatelja policije je organiziran uz logističku potporu Ureda časnika za vezu Republike Hrvatske pri Europolu i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Den Haagu.



Pisane vijesti