Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama

Slika topvijesti/2018/10_listopad/olimpijada.jpg

Foto: MUP RH

Tijekom protekla dva dana polaznici Policijske škole „Josip Jović“ sudjelovali su u organizaciji i provođenju Prvenstva Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama koje je održano u Tuheljskim toplicama.

Prvenstvo je organiziralo sportsko društvo „Specijalni sportovi  Luč“ u okviru aktivnosti Specijalne olimpijade Hrvatske.

Nakon kvalifikacijskog dijela svečanost otvorenja je počela himnom, već  tradicionalno u izvedbi sportaša Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije Tomislava Trupkovića.

Nakon himne,  u ime svih sudionika, izrekao je tekst prisege sportaša Specijalne olimpijade: „Dopustite mi da pobijedim, ako ne uspijem podržite me da budem hrabar u svome pokušaju!“

Otvorenje su svojim glazbenim nastupom uljepšali i učenici Osnovne škole „Lijepa Naša“ Tuhelj nakon čega je njihova ravnateljica Natalija Romić svima zaželjela dobrodošlicu i proglasila natjecanje otvorenim.

Natjecalo se 188 natjecatelja, članova 33 ekipe sportaša s intelektualnim teškoćama iz čitave Hrvatske, a radosti zbog najvećeg  uspjeha za sve sportaše – prilike za zajedničko druženje, zabavu i ponovni susret sa svojim prijateljima, nije nedostajalo.

Polaznici Policijske škole pomogli su u organizaciji i provođenju samog natjecanja, prateći rezultate, označavanjem starta, vođenjem programa, a ponajviše bodrenjem svih sportaša toplom riječi i stiskom ruke, što je još više učvrstilo prijateljstvo rođeno pri prvom susretu za vrijeme Ljetnih igara Specijalne olimpijade održanih u rujnu u Policijskoj akademiji.

Cilj suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i Specijalne olimpijade Hrvatske promicanje je svijesti o potrebi razumijevanja i pružanja podrške te prihvaćanja osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovih obitelji u zajednici. S druge strane, to je i prilika da se mlade osobe u procesu obrazovanja za svoj budući poziv policijskog službenika susretnu s osobama koje su po svojim intelektualnim karakteristikama drukčije, da nauče kako se prema njima ophoditi i da pri tome razvijaju svoje socijalne vještine i svijest o važnosti razumijevanja, empatije i pružanja ruke prijateljstva.



Pisane vijesti