Radionica o suzbijanju trgovine ljudima održana u Sloveniji

Slika topvijesti/2011/listopad/radionica1.jpg

Krajem prošlog mjeseca u Republici Sloveniji, u mjestu Brdo pri Kranju, održana je trodnevna radionica u sklopu projekta „Uvođenje preduvjeta za ispostavu zajedničkih istražnih timova za borbu protiv trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi“. To je bila druga od ukupno pet radionica predviđenih u sklopu ovog projekta. Kao predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH na radionici su sudjelovali gđa. Katrin Gluić kao koordinator unutar Ministarstva za suzbijanje trgovanja ljudima te g. Mario Maček iz zagrebačkog odjela Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Pored Hrvatske sudionici ovog projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Slovenija.

Projekt je zamišljen i pokrenut uz podršku EUROPOL-a i EUROJUST-a, a tematski se odnosi na strateške aktivnosti koje će primarno osigurati logističku platformu koja je potrebna za buduće operativne aktivnosti kroz zajedničke istražne timove u slučajevima trgovanja ljudima i suradnju Državnih odvjetništava te policija zemalja u regiji. Ovaj projekt dodijeljen je DCAF Ljubljana od strane Europske komisije u cilju učinkovitije borbe protiv pojavnih oblika organiziranog kriminaliteta te dugih oblika prekograničnog kriminaliteta, kako bi se ojačala vanjska i unutarnja sigurnost u regiji. 

Preostale radionice održat će se u studenom 2011. u Sofiji u Bugarskoj, u travnju 2012. u Beogradu u Srbiji te na završnoj konferenciji u lipnju 2012. u mjestu Brdo pri Kranju u Sloveniji. Na tim radionicama tematske okosnice biti će problematika suzbijanja trgovine ljudima te pravne regulative u zemljama sudionicama Projekta, uloge policije, pravosudnih tijela i NVO u uspostavljanju i implementaciji zajedničkih istražnih timova te upravljanja zajedničkim istražnim timovima.



Pisane vijesti