Radni posjet zamjenika ravnatelja Nacionalne policije Poljske

Slika topvijesti/2018/08_kolovoz/Posjet poljskog izaslanstva.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održan radni sastanak predstavnika Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova te Policijskih uprava primorsko-goranske i istarske s predstavnicima Nacionalne policije Poljske. Sastanak je održan u sklopu provedbe projekta „Sigurna turistička sezona“ u kojem, uz brojne strane policijske službenike sudjeluju i policijski službenici iz Poljske. 

S predstavnicima poljskog izaslanstva na čelu sa zamjenikom ravnatelja poljske Nacionalne policije Janom Lachom, susreo se zamjenik glavnog ravnatelja policije RH Dražen Vitez sa suradnicima.  Obojica su se zahvalila i izrazila obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te se suglasili da postoje područja u kojima je moguće njeno daljnje unapređenje i razvijanje.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije RH Dražen Vitez naveo je kako je sigurnosna situacija bitno izmijenjena u odnosu na vrijeme kada je 2006. godine započela provedba ovog projekta, a uz to znatno je povećan broja turista tako da je pomoć stranih policijskih službenika dobrodošla.

U projektu „Sigurna turistička sezona“  sudjeluje 18 zemalja i 20 policijskih organizacija, a od 2006. do danas u sudjelovalo je 709 policijskih službenika. 

Pohvalio je sve policijske službenike iz Republike Poljske na radu u Policijskim upravama primorsko-goranskoj, istarskoj, splitsko-dalmatinskoj i zadarskoj,  njihov pristup radu, strankama i kolegama. Vezano uz turističku sezonu prisutne je upoznao s problemima u prometu, pojavnim oblicima tzv. turističkog kriminaliteta, kao i mjerama koje se poduzimaju tijekom protupožane sezone kako ne bi došlo do većih požara zabilježenih prošlog ljeta.

Zamjenik ravnatelja poljske Nacionalne policije Jan Lach istaknuo je kako s velikim zanimanjem i radošću sudjeluju u ovom projektu, kojeg su dijelom implementirali i u radu poljske policije te ga na temelju ovih iskustava namjeravaju dalje razvijati. Od 2010. godine kada su se uključili u projekt u Republici Hrvatskoj je boravilo i radilo 46 poljskih policijskih službenika. Posebno je naglasio važnost izbora policijskih službenika koji predstavljaju Republiku Poljsku u inozemstvu, tako da je riječ o najboljim policijskim službenicima koji imaju iskustva na različitim policijskim poslovima.  Ovom prigodom zamjenik ravnatelja poljske Nacionalne policijeJan Lach najavio je i dodjelu medalje za zasluge za vrlo dobru suradnju.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar kazao je kako je pomoć policijskih službenika iz Poljske posebno značajna u svakodnevnoj komunikaciji s njihovim sunarodnjacima, pružanju odgovarajućih informacija o prometu i u drugim situacijama.

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot važnost suradnje te prednosti rada i boravka poljskih policijskih službenika istaknuo je na primjeru konkretnog kriminalističkog istraživanja teškog kaznenog djela.

Današnjem sastanku nazočili su i koordinatori projekta „Sigurna turistička sezona“,  Vlatka Vulić Petković iz Ureda glavnog ravnatelja policije, Vlado Haramija iz PU primorsko-goranske i Dalibor Gregov iz PU istarske.

U izaslanstvu poljske policije sastanku su nazočili i Robert Kumor, ravnatelj Uprave prevencije Nacionalne policije, Rafal Wasiak, pravni savjetnik u Upravi za međunarodnu suradnju te Dagmar Luković, savjetnica Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu i načelnica Konzularnog odjela, kao i šestero policijskih službenika iz Poljske, koji tijekom srpnja i kolovoza rade i borave na području ove dvije policijske uprave. Na radu u PU primorsko-goranskoj su policijski službenici Malgorzata Gluba, Michal Kopeć i Pawel Gardys, raspoređeni u Policijsku postaju Krk, dok su na radu u PU istarskoj policijski službenici Agnieszka Bury, Zdislaw Dworzynski i Jakub Subocz.



Pisane vijesti