Radni sastanak o privatnoj zaštiti

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PRIVATNA_ZASTITA/zastitar01.jpg

U Ministarstvu unutarnjih poslova održan je radni sastanak o zakonskoj regulativi iz područja privatne zaštite u Republici Hrvatskoj. Sastanak je organizirala pomoćnica ministra Ines Krajčak, a prisustvovali su MUP-ovi službenici iz Sektora  

U Ministarstvu unutarnjih poslova održan je u utorak, 4. lipnja, radni sastanak o zakonskoj regulativi iz područja privatne zaštite u Republici Hrvatskoj. Sastanak je organizirala pomoćnica ministra Ines Krajčak, a prisustvovali su MUP-ovi službenici iz Sektora za inspekcijske poslove te predstavnici zainteresiranih udruga: Neven Martić iz Hrvatske udruge poslodavaca, Damir Funčić iz Saveza udruga Hrvatski ceh zaštitara, Pave Kumarić iz Udruge Ujedinjeni hrvatski zaštitari, Miomir Jačimović iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske i Nikola Milijević iz časopisa Zaštita.

Pomoćnica ministra Ines Krajčak je rekla kako je MUP izradio nacrt prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti, u koji su ugrađene promjene kako bi se ispravili nedostaci koji su se pojavljivali u praksi i na koje su upozoravali i poslodavci i sindikati, a sve s ciljem bolje regulacije i unaprjeđenja sektora privatne zaštite.

Damir Funčić iz Saveza udruga Hrvatski ceh zaštitara je rekao kako su predložene izmjene u zakonu na tragu njihovih razmišljanja te naglašava da je potrebno osnovati strukovnu komoru koja bi podigla  struku na višu razinu.

Nikola Milijević iz časopisa Zaštita je predložio da se u zakon ugradi dio u kojem bi stajalo da se u slučaju formiranja komore zaštitara neke ovlasti mogu prebaciti na komoru.

Neven Martić iz HUP-a pozdravio je izmjene koje reguliraju rad tvrtki iz država članica EU-a te iznio primjedbe vezane uz interventni tim i predložio uvjete za dojavne centre kako je to uređeno u drugim državama EU-a. 

Miomir Jačimović iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske iznio je primjedbe na cijenu rada zaštitara u Republici Hrvatskoj i naglasio potrebu za pronalaženjem rješenja kako bi ta cijena bila realnija.

Pave Kumarić  iz Udruge Ujedinjeni hrvatski zaštitari je predložio da se povećaju ovlasti zaštitara, kao i oprema koju koriste.

Pomoćnica Krajčak je napomenula kako je nacrt prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti radni materijal i da se nada da je ovim sastankom pokrenuta komunikacija kako bi svima dali mogućnost da sudjeluju i da kažu koji su još problemi u struci.

Zaključeno je kako će se Ministarstvu dostaviti pisani prijedlozi i primjedbe na prijedlog Zakona, dok će se kao i za Zakon o zaštiti novčarskih institucija, provesti postupak procjene učinka i javna rasprava objavom propisa na web stranici MUP-a.



Pisane vijesti