Razbojništvo i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom

U sklopu kriminalističke obrade obavljena su i kriminalistička vještačenja te su pribavljeni potrebiti dokazi, nakon čega je osoba priznala počinjenje opisanog kaznenog djela.

U Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj danas, 23. travnja, javnosti su predstavljeni rezultati dovršene kriminalističke obrade nad počiniteljem razbojništva, što je početkom ovog mjeseca izvršeno nad 78-godišnjakinjom iz Virovitice, koja je od zadobivenih ozljeda preminula u OB Virovitica.

Naime, 1. travnja oko 15 sati, u dvorište obiteljske kuće u Virovitici došla je mlađa nepoznata žena i nakon što joj je 78–godišnja vlasnica kuće otvorila ulazna vrata, nepoznata žena je od nje zatražila i dobila pet kuna. No, nakon toga nepoznata žena zatražila je još novca, na što joj je 78–godišnjakinja odgovorila kako više nema. Istog trenutka nepoznata osoba ju je rukama ugurala u kuću, gdje je sa stola uzela stakleni predmet i njime 78–godišnjakinji zadala više udaraca po glavi, a kada je pala na pod, počela ju je tući i nogama. Vlasnica kuće joj je zatim rekla da je novčanik u jakni, da uzme novac i ostavi je na miru, što je nepoznata osoba i napravila te iz novčanika uzela preostali manji novčani iznos, a prije odlaska 78–godišnjakinji zadala još jedan udarac nogom u tijelo.

Nakon ovog događaja 78–godišnjakinja je hitno prevezena u Opću bolnicu Virovitica, gdje je zadržana na liječenju jer su joj liječničkim pregledom utvrđene teške tjelesne ozlijede, odnosno: potres mozga, prijelom lijeve orbite i prijelom maksilarnog sinusa.

U petak, 10. travnja u 4 sata, 78–godišnjakinja je preminula u Općoj bolnici Virovitica, a izvršenom obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila uslijed traumatskog šoka koji se razvio nakon višestrukog ozljeđivanja.

Policijska uprava virovitičko–podravska nakon događaja je žurno pokrenula široku potragu za počiniteljem ovog kaznenog djela, a u tom se trenutku raspolagalo činjenicama da bi počinitelj mogla biti mlađa ženska osoba, tamnije puti, koja je kritičnog dana boravila u Virovitici i obilazila kuće, baveći se nezakonitom radnjom -  prosjačenjem.

U akciju pronalaska počinitelja uključen je velik broj policijskih službenika, a isto tako i Policijska uprava koprivničko–križevačka te je shodno tome provjereno i ispitano stotinjak osoba. Na osnovi pribavljenih informacija, 22. travnja u jutarnjim satima, policijski službenici su u PP Virovitica započeli kriminalističku obrada nad 16–godišnjakinjom s područja Đurđevca.

U sklopu kriminalističke obrade obavljena su i kriminalistička vještačenja i pretrage stana i drugih prostorija te su pribavljeni potrebiti dokazi, nakon čega je osoba priznala počinjenje opisanog kaznenog djela.  

Izvršenom kriminalističkom obradom cijelog događaja utvrđeno je počinjenje dvaju kaznenih djela: razbojništva i nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Sukladno članku 24. Zakona o sudovima za mladež, za navedeno se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Osumnjičena osoba dosad nije evidentirana kao počinitelj kaznenih djela i prekršaja, a protiv nje će, uz posebno izvješće nadležnom ODO-u za mladež, biti podnesen i optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, te će danas biti privedena u Istražni centar Županijskog suda u Koprivnici.



Stranica