Razmjenom iskustva do još bolje suradnje Njemačke i Hrvatske

Slika topvijesti/2017/svibanj/hessen.jpg

Državni tajnik Robert Kopal održao je danas, 9. svibnja sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU-a Parlamentarne Savezne pokrajine Hessen. 

Foto: MUP

Državni tajnik Robert Kopal održao je danas, 9. svibnja sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU-a Savezne pokrajine Hessen.

U njemačkom izaslanstvu bili su ministar unutarnjih poslova i športa Savezne pokrajine Hessen Peter Beuth, zastupnik i voditelj poslova parlamentarne frakcije Holger Bellino, zastupnici kao i časnik za vezu Njemačke savezne policije Marco Weiser.

Na sastanku su prisustvovali i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, pomoćnik ministra za materijalno-financijske poslove Joško Dorić i ovlaštena za obavljanje poslova voditeljice Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje Martina Cvjetko Ljutić.

Državni tajnik Robert Kopal je zahvalio gostima na jako dobroj suradnji SR Njemačke uz pomoć koje je hrvatska policija provela neke od najznačajnijih reformi poput projekta Policija u zajednici, reforme specijalne policije i drugo.

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević  predstavio je hrvatski projekt Sigurna turistička sezona koji Ministarstvo provodi od 2006. godine. Prošle godine u projektu je sudjelovalo 73 policajaca iz 17 zemalja. U srpnju i kolovozu u patrolama s hrvatskim policajcima sudjeluju i policajci iz država čiji su turisti najbrojniji na hrvatskoj obali. Naime, strani policijski službenici u odori ali bez oružja doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju eventualnih problema. Prednosti ovog projekta do sada su u svoje zemlje implementirale Italija, Slovenija, Austrija i Crna Gora.

Ministar unutarnjih poslova i športa Peter Beuth je izrazio želju za priključenju njihove savezne pokrajine u ovaj projekt.

Na sastanku se razgovaralo o policijskoj suradnji u smislu bolje razmjene podataka u borbi protiv terorizma i ekstremizma kao prijetnji današnjoj sigurnosti, ali i u borbi protiv drugih oblika kriminaliteta. Razgovaralo se i o sigurnosnim izazovima poput zaštite vanjske granice Europske unije i schengenskog prostora. Također njemačka i hrvatska strana su razmijenile svoja iskustva u nedavnom migracijskom valu i postupku međunarodne zaštite.

Državni tajnik Robert Kopal je istaknuo kako je ulazak u Schengen od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku te da sigurnost nema kompromisa.

Sudionici sastanka su izrazili želju za još boljom suradnjom u svim područjima od interesa.



Pisane vijesti