Reagiranje glavnog ravnatelja policije

Slika DUZNOSNICI/grbic.jpg

Povodom učestalih medijskih istupa u kojima se policija proziva za navodno „pisanje prijava po političkom diktatu“, a u kojem kontekstu se posebno ističu kaznene prijave u predmetu „Odmaralište Pirovac“ od 26. siječnja 2010. godine, u predmetu „Televizija Velika Gorica“ od 17. veljače 2010. godine i u predmetu „Tržnice Rijeka“, osjećam se pozvanim demantirati ove tvrdnje i s tim u vezi ukazati na sljedeće činjenice.  

Povodom učestalih medijskih istupa u kojima se policija proziva za navodno „pisanje prijava po političkom diktatu“, a u kojem kontekstu se posebno ističu kaznene prijave u predmetu „Odmaralište Pirovac“ od 26. siječnja 2010. godine, u predmetu „Televizija Velika Gorica“ od 17. veljače 2010. godine i u predmetu „Tržnice Rijeka“, osjećam se pozvanim demantirati ove tvrdnje i s tim u vezi ukazati na sljedeće činjenice.

Spomenuti medijski istupi i kritike na račun rada policije temelje se prije svega na odbačajima kaznenih prijava pa se iz toga izvodi potpuno pogrešan zaključak da se radilo o neosnovanom i tendencioznom prijavljivanju za počinjenje kaznenih djela koje nije imalo nikakve osnove već je bilo rezultat „političkog pritiska“.

Izvidi kaznenih djela u sva tri spomenuta predmeta inicirani su zahtjevima nadležnih državnih odvjetništava, nakon čega je s njima u koordinaciji provedeno kriminalističko istraživanje policije, sve temeljem tada važećih Zakona o kaznenom postupku i Protokola o suradnji policije i državnog odvjetništva tijekom predkaznenog (prethodnog) i kaznenog postupka. S obzirom na kompleksnu problematiku istraživanja, održavani su savjetodavni i koordinacijski sastanci policije i nadležnih državnih odvjetništava. U predmetima „Odmaralište Pirovac“ i „Televizija Velika Gorica“ održano je pet koordinacija, dok se u obradi predmeta„Tržnice Rijeka“ održalo čak 14 sastanaka, na kojima se razmatralo utvrđeno činjenično stanje, definirao smjer izvida, precizirale činjenice odlučne za utvrđivanje kaznene odgovornosti osumnjičenika te razmatrale i druge  kaznenomaterijalno i kaznenopostupovno važne činjenice. Posljednji radni sastanak u predmetima „Odmaralište Pirovac“ i „Televizija Velika Gorica“ održan je 26. siječnja 2010. godine u sjedištu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, kojem sam nazočio sa suradnicima, a prisustvovao mu je i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić. Tom prilikom je usuglašen stav oko kvalifikacije i dispozitiva kaznenih prijava te osoba koje će biti prijavljene.  Prijave su zatim 26. siječnja 2010. i 17. veljače 2010. podnesene od strane Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave zagrebačke.

Koordinacijski i savjetodavni sastanak koji je prethodio podnošenju kaznene prijave u predmetu „Tržnice Rijeka“, održan je 23. veljače 2010. godine u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i njemu je uz mene i moje suradnike, nazočio i tadašnji Županijski državni odvjetnik u Rijeci Doris Hrast. Jednako kao i u prethodna dva predmeta, tek nakon što je usuglašen stav oko osnovanosti sumnje, materijalnopravne kvalifikacije i dispozitiva kaznene prijave, ona je 3. ožujka 2010. godine od strane PU primorsko-goranske podnesena Županijskom državnom odvjetniku u Rijeci.

Iz navedenog proizlazi da je potpuno netočno i deplasirano, a u cijelosti neargumentirano uporno u medijima isticati jednostrano i tzv. „tendenciozno i politički usmjeravano“ postupanje policije čime se u dijelu javnosti pokušava stvoriti dojam krajnjeg neprofesionalizma i time podredno pravne nesigurnosti, koji dojam osim u domaćim okvirima može negativno utjecati i na stanje i percepciju šire društvene klime i vladavine prava za inozemne promatrače.

U kontekstu navodnog neprofesionalizma policije u ranije pobrojanim kriminalističkim istraživanjima, često se spominje argument donesenih rješenja o odbačaju ovih kaznenih prijava iz kojeg argumenta se apstrahira netočan zaključak da su prijave bile neosnovano podnesene pa da se time učinila svojevrsna ispravka policijske pogreške i zlouporabe. Iako je za pravne stručnjake i praktičare ovo sasvim deplasirana tvrdnja, kod neupućenih može utjecati na donošenje pogrešnih sudova i zaključaka.

S tim u vezi, nakon zaprimanja rješenja o odbačaju za predmete „Odmaralište Pirovac“ i  „Televizija Velika Gorica“ u pravno neobvezujućem osvrtu ukazao sam Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske na činjenicu da su u svim spomenutim slučajevima podnesene kaznene prijave bile rezultat tijesne i intenzivne koordinacije DORH-a i policije, ne dovodeći pritom u pitanje  zakonita rješenja državnih odvjetništava.

Pored toga, valja istaknuti kako o složenosti predmeta „Tržnice Rijeka“ svjedoči i činjenica da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo obrazloženo rješenje o odbačaju kaznene prijave nakon punih 20 mjeseci od zaprimanja usuglašenog dispozitiva i zauzetog zajedničkog stajališta policije i Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci. Uz to odluka o kaznenoj prijavi se nije mogla donijeti samo temeljem podataka koje je dostavila policija, već je bio potreban angažman i drugih nadležnih institucija. 

Zaključno, rezolutno odbacujem bilo kakve primisli o nepristranom ili politički obojenom radu policije kako u navedenim tako i u svim drugim predmetima u kojima je policija aktivni subjekt izvida kaznenih djela.

 GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE

Oliver Grbić



Pisane vijesti