Reagiranje na tekst o zapošljavanju u državnoj upravi

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/zastava_mup.jpg

Vezano uz tekst novinarke Dore Koretić, objavljen 13. siječnja u Jutarnjem listu pod naslovom: „MUP traži 241 zaposlenika, nijedan neće biti policajac“, Ministarstvo unutarnjih poslova u svrhu otklanjanja potencijalnih nejasnoća i razjašnjavanja teme od velikog interesa javnosti objavljuje reagiranje, odnosno detaljno pojašnjenje situacije: 

Foto: Ilustracija

Vezano uz tekst novinarke Dore Koretić, objavljen 13. siječnja u Jutarnjem listu pod naslovom: „MUP traži 241 zaposlenika, nijedan neće biti policajac“, Ministarstvo unutarnjih poslova u svrhu otklanjanja potencijalnih nejasnoća i razjašnjavanja teme od velikog interesa javnosti objavljuje reagiranje, odnosno detaljno pojašnjenje situacije:

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je mjera aktivne politike zapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a čiji je cilj nezaposlenim osobama omogućiti stjecanje radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa. Prioriteti i ciljevi aktivne politike zapošljavanja propisani su Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskog za razdoblje 2015. – 2017. godine.

Kod prijama osoba na stručno osposobljavanje na rad bez zasnivanja radnog odnosa ne radi se o njihovom zapošljavanju, odnosno primanju u državnu službu, već osobe samo stječu radno iskustvo godinu dana i nakon završenog stručnog osposobljavanja mogu polagati državni stručni ispit, a što im olakšava ulazak na tržište rada.

Navedena mjera provodi se u ovom Ministarstvu već četvrti put (prvi u mandatu ministra Vlahe Orepića), sukladno Planu prijma na „Rad, staž i prijevoz – stručno osposobljavanje bez radnog odnosa“, koji donosi ministar unutarnjih poslova, na temelju prethodne suglasnosti Ministarstva uprave i Ministarstva financija.

Svi troškovi provođenja te mjere (doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, naknade i prijevoz polaznicima) idu na teret Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vezano za objavljeni javni poziv za stručno osposobljavanje, čekala se predrezervacija sredstava od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te nakon što je ovo Ministarstvo obaviješteno u prosincu 2016. godine da su sredstva za realizaciju ove mjere osigurana u 2017. godini, moglo se pristupiti i samoj objavi javnog poziva, što je i učinjeno 12. siječnja 2017. godine.

Nakon isteka godine dana polaznici stručnog osposobljavanja ne mogu ostati na radu u ovom Ministarstvu (jer nisu ni primljeni u državnu službu) već kao jedini način zapošljavanja ostaje mogućnost prijave na eventualno raspisane javne natječaje i prijam po proceduri koja je propisana odredbama Zakona o državnim službenicima (Narodne novine, br. 92/05, 107/07, 27/08, 49/11, 150/11, 34/12, 37/13, 3813, 1/15 i 138/15-OiRUSRH) i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (Narodne novine, br. 74/10, 142/11 i 53/12).

Napominjemo da mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, zbog prirode njezinog provođenja, odnosno s obzirom da se ne radi o zapošljavanju, nije podobna za provođenje na radnim mjestima policijskih službenika u policijskim upravama i postajama te se na tim radnim mjestima i ne provodi.

Ističemo da je važećom Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 70/16) od 30. srpnja 2016. godine, zabranjen postupak prijama u državnu službu, a prema klauzuli 2 za 1 dozvoljeno je zapošljavanje jednog novog državnog službenika pod uvjetom da je tijekom tekuće kalendarske godine prestala državna služba, odnosno ugovor o radu za dva zaposlena, neovisno o radnom mjestu na koje su bili raspoređeni, uz uvjet da su osigurana financijska sredstva za novo zapošljavanje.

Ovo Ministarstvo provodi vrlo restriktivnu politiku zapošljavanja te se prijam novih zaposlenika provodi isključivo primjenom ove klauzule. Na taj način broj zaposlenih u Ministarstvu se u mandatu ministra Vlahe Orepića, odnosno u 2016. godini, smanjio za 377.

 Pri tome ističemo da se prioritet daje zapošljavanju završenih polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Trenutno se u tom Programu nalazi 314 polaznika, a raspored čeka 237 završenih polaznika i oni su ti koji će se prioritetno primati u državnu službu, odnosno zapošljavati primjenom klauzule 2 za 1 tijekom 2017. godine.



Pisane vijesti