„Regulom 1019.1“ protiv krivotvorenih dokumenata

Slika topvijesti/godina_2009/svibanj/regula.jpg

Dugogodišnja suradnja Saveznog ministarstva SR Njemačke i MUP-a RH, utemeljena protokolom iz 2001. godine o pružanju pomoći u obrazovanju, obuci i tehničkom opremanju, potvrđena je i danas, 5. svibnja, kada je u Policijskoj akademiji potpisan Protokol o predaji pomoći u opremi za hrvatsku graničnu policiju od strane SMUP-a SR Njemačke. Potpisali su ga Andreas Haack, zamjenik veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj i Nikola Milina, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu. Riječ je o donaciji 75 mobilnih uređaja (povećala) za provjeru dokumenata tipa Regula 1019.1, vrijednih 17 300 eura.

Nakon potpisivanja Protokola zamjenik veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Andreas Haack rekao je kako je samo potpisivanje dokumentiranje jedne izuzetno bogate suradnje ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja te dodao kako je Njemačka jedan od vodećih partnera Hrvatskoj na svim poljima, a osobito na polju sigurnosti. Naša suradnja se ove godine još više proširila zahvaljujući posjetu vašeg ministra našem, kad je potpisan Sporazum o suradnji u suzbijanju organiziranog kriminaliteta. -To je vrlo važno jer se provodi niz projekata kako bi se Hrvatska približila standardima Europske unije, a samim time i standardima granične policije, dakle budućeg schengenskog graničnog režima - kazao je Haack. - S obzirom da se nalazimo u Policijskoj akademiji, treba naglasiti da je obrazovanje vrlo značajno pa stoga ovom donacijom pomažemo ono naučeno primijeniti i u praksi te samim time poboljšati rad i učinkovitost vaše policije - zaključio je Andreas Haack.

U ime MUP-a RH, korisnika donacije, riječima zahvale nazočnima se obratio Nikola Milina, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu. Milina je istaknuo kako je od 2001. godine pomoć Njemačke u tehničkoj opremi kontinuirana te naglasio kako je njemačka policija strateški partner hrvatske policije, a posebice granične policije, kroz pripreme za izuzetno važnu buduću ulogu kontrole vanjske granice Europske unije i primjene schengenskog standarda. - Obrazovanje i stručno usavršavanje je jedno od najvažnijih područja, za što se ulažu dodatni napori usavršavanjem pripadnika granične policije - kaže Milina. - Ove godine smo kroz zajednički projekt s njemačkim kolegama uspjeli osposobiti multiplikatore za tri važna područja: za schengensko EU pravo, suzbijanje krijumčarenja vozila i trenutno aktualno obučavanje multiplikatora vezano za krivotvorenja putnih isprava, za koje se održava poseban seminar - kazao je Milina, dodavši kako se ta partnerska suradnja odnosi i na rad granične policije u zračnim lukama te na pomorsku policiju. Također je naglasio kako se ove godine očekuje intenziviranje radnog partnerstva na području rada policijskih akademija u području obrazovanja granične policije. Zahvalivši na donaciji Milina je poručio kako će ona svakako pomoći u izvršenju našeg budućeg cilja - primjeni schengenskog standarda.

Predstavnik slovenske granične policije Miran Kondrić, ujedno i jedan od predavača na aktualnom seminaru stručnog usavršavanja iz područja suzbijanja zlouporabe dokumenata, za sam mobilni uređaj Regula 1019.1 rekao je da je bolji od uređaja kojeg koriste kolege iz slovenske granične policije. Uređaj će se koristiti za kontrolu putnih isprava, a pomoću njega svi podaci se mogu povećati, osvijetliti te UV svjetlima pregledati ispravnost UV zaštitnih elemenata putnih isprava.  



Stranica