​Republika Hrvatska upućuje žurnu pomoć Republici Moldovi

Slika /2022/3/vlada_DT_IPV_F.jpg

Kao još jedan doprinos pomoći u teškoj humanitarnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini, danas je donijeta Odluka o upućivanju žurne pomoći Republici Moldovi

Na današnjoj, 105. sjednici Vlade Republike Hrvatske, kako je i uobičajeno, javnost je mogla doznati novosti vezane uz stanje vezano za potres te vezano za koronavirus u Hrvatskoj.

Pored navedenog, državna tajnica iz Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović predložila je paket žurne pomoći, koji se u teškoj humanitarnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini upućuje Republic Moldovi.

„S obzirom na postojeću izazovnu sigurnosnu situaciju u Republici Moldovi i pojačan dolazak izbjeglica iz Ukrajine, Republika Moldova zatražila je pomoć od međunarodnih institucija. Kao izraz solidarnosti Vlada Republike Hrvatske uputila bi žurnu pomoć Republici Moldovi iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, i to u obliku robe i opreme, u protuvrijednosti od oko 1,8 milijuna kuna“, pojasnila je državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović.

Inače, tražena pomoć iskazana je u popisu objavljenom na zajedničkoj platformi (CECIS) Europske komisije Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europskog centra za koordinaciju i odgovor.

Vlada RH je prijedlog prihvatila i donijela Odluku.

Suradnja s Republikom Kosovo u zaštiti od prirodnih, tehničkih i tehnoloških katastrofa

Državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović upoznala je predsjednika i članove Vlade i s Prijedlogom odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o suradnji u zaštiti od prirodnih, tehničkih i tehnoloških katastrofa.

Kako je naglasila Petrijevčanin Vuksanović: „Pitanje poboljšanja zajedničkog i postojećeg pravnog okvira o suradnji aktualiziralo se tijekom 2021. godine nakon teške prometne nesreće na području Republike Hrvatske u kojoj su nažalost stradali državljani Republike Kosova.

Posljedično, izrađen je danas predstavljen prijedlog Sporazuma, čiji je cilj suradnja u području sprječavanja i ublažavanja posljedica u slučaju katastrofa, kao i postupci za pružanje pomoći između obiju stranaka, a kako je nadodala državna tajnica, provedba predmetne Odluke neće zahtijevati dodatna sredstva iz Državnog proračuna.

I ovaj prijedlog Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila.

Podsjetnik za produžetak obveze korištenja maski za lice

Vezano uz situaciju s koronavirusom, a s obzirom na pojačani interes javnosti, državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović podsjetila je kako je  Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski – produljena do 31. ožujka ove godine.

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja