RescEU kao dopuna nacionalnih kapaciteta

Slika topvijesti/2018/07_srpanj/IMG_2435.jpg_za stari web.jpg

FOTO: Mup

U utorak, 10. srpnja 2018. godine ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je na konferenciji „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana“ u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, a uz nazočnost Christos Stylianidesa, povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije.

Na konferenciji su pored navedenih prisustvovali Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane, Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Blaženko Boban župan Splitsko-dalmatinske županije, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Cilj konferencije bio je sakupiti sve relevantne dionike s područja civilne zaštite na temu rescEU, mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

U sklopu konferencije održana su  dva panela naziva Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2017. godini“ i „Lokalne organizacije civilne zaštite u Hrvatskoj – Potpora Mehanizma civilne zaštite Unije u trećim zemljama“.

Nakon uvodnog govora europske parlamentarke Željane Zovko koja je posebno zahvalila ministru Božinoviću i svima koji su podržali održavanje konferencije na kojoj će stručnjaci približiti i objasniti novim plan ustrojstva mehanizma civilne zaštite, te pozdravnog govora župana Bobana i zamjenika Vele, povjerenik Christos Stylianides u osvrnuo se na aktualnu problematiku novih izazova koji su pred Europom u vidu klimatskih promjena koje donose nove faktore rizika. Naime, dosadašnja iskustva su pokazala kako je solidarnost ključan element koji doprinosi uspješnom spašavanju u čemu je Hrvatska pokazala primjer tijekom dosadašnjih prirodnih katastrofa s kojima se suočila.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović referirao se na prošlu godinu koju će Hrvatska pamtiti kao jednu od najtežih i operativno najzahtjevnijih protupožarnih sezona u posljednjih nekoliko desetljeća, te je dodao:“ Takva protupožarna sezona na vidjelo je iznijela neke do sada zanemarivane probleme, ali nas je takva sezona prisilila na detaljnu raščlambu, analizu sustava i postojećih resursa, a kroz otklanjanje uočenih nedostataka učinila nas je odgovornijim dionicima sustava civilne zaštite.  Jedna od važnijih pouka, i dodatno uložen napor, svakako je i novo-uspostavljeni Centar u Divuljama i Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Zadru. U Divuljama smješteno je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje predstavlja suvremeno opremljenu i logično organiziranu koordinacijsku točku. Zapovjedništvo okuplja sve elemente sustava domovinske sigurnosti, sadrži opremu za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu kako bi omogućio izravnu komunikaciju svih odgovornih tijela na terenu

Ministar Božinović naveo je kako u okolnostima sve većih i kompleksnijih izazova i rizika, samo otporni i sveobuhvatni kapaciteti na razini Europske unije garantiraju  zaštitu naše europske, ali i šire obitelji, prije svega zaštitu okoliša, a onda i zaštitu gospodarskih interesa. Naime, vlastitoj otpornosti na katastrofe doprinijet ćemo namjenskom pričuvom na razini Europske unije uspostavom tzv. rescEU-a, te je posebno istaknuo kako su to europski kapaciteti za civilnu zaštitu kojima će se nadopunjavati postojeći nacionalni kapaciteti za koordiniran europski odgovor koji se aktivira u slučaju da nacionalni kapaciteti nisu dovoljni.

Ministar je nadalje istaknuo kako Republika Hrvatska podržava ovakav europski mehanizam, te nadodao:RescEU vidim kao brz odgovor, neopterećen administrativnim postupcima, te kao pragmatičan i efikasan mehanizam dostupan državama članicama kada su nacionalni kapaciteti nedovoljni ili preopterećeni. RescEU vidim kao jamac sigurnosti naših građana u slučaju katastrofa! Republika Hrvatska, kao najmlađa država članica Europske unije, vjeruje u solidarnost. To nipošto ne znači odustajanje od nacionalnih kapaciteta. Naprotiv, upravo su nacionalni kapaciteti država članica i njihova komplementarnost na razini Europske unije ključna komponenta jačanja Unijinog mehanizma civilne zaštite, a RescEU je mehanizam koji nam je svima dostupan ako i kad se za njim ukaže potreba.“

Zaključno, ministar Božinović je uputio zahvalu povjereniku Stylianidesu što se odazvao pozivu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, te europskoj parlamentarki Željani Zovko na organizaciji ove konferencije.



Pisane vijesti