Rijeka: Obilježen Dan ružičastih majica

Slika topvijesti/2016/veljaca/pink_day_nasl.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, danas, 24. veljače u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i u suradnji s Ravnateljstvom policije MUP-a održan je prigodni program u cilju senzibiliziranja javnosti na problematiku vršnjačkog nasilja te promoviranja pozitivnih životnih stavova koji isključuju nasilje, netoleranciju i diskriminaciju. 

Podsjećamo, Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta svake godine zadnje srijede u veljači, u znak protesta  protiv incidenta koji se dogodio 2007. godine u Kanadi kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela raka dojke te bio žrtvom vršnjačkog nasilja. U znak podrške još su dvojica učenika odjenula ružičaste majice te se protest iz Kanade brzo proširio i na mnoge druge zemlje.

Ovim povodom predstavnicima policije u Info-centru pridružili su se i predstavnici suradnika i partnera u provedbi ne samo ovih već i niza drugih preventivnih aktivnosti, kao što su predstavnici Grada Rijeke, Dječjeg doma „Tić“ iz Rijeke, Centra za socijalnu skrb - Podružnica Obiteljski centar Rijeka, U.Z.O.R. - Udruge za zaštitu obitelji Rijeka, SOS telefona - Grad Rijeka, predstavnici Osnovnih škola „Brajda“ i “Kozala“ iz Rijeke te Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk - Područna škola „Dubašnica“ iz Malinske, kao i učenici ovih škola, ujedno i autori izabranih video uradaka na temu vršnjačkog nasilja.

Na samom početku prisutnima se obratila načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, Senka Šubat zahvalivši se svima na suradnji te posebno istaknula kako su upravo učenici svojim pristupom ovom problemu, svojom kreativnošću i promišljanjem svojim vršnjacima, a na njima blizak i primjeren način ukazali na veličinu problema vršnjačkog nasilja i potrebu njegova suzbijanja.

U ime Ravnateljstva policije prisutnima se obratio Ivo Jakić iz Službe prevencije istaknuvši kako učenici mogu učiniti najviše da nasilje ne postane „in“. Naveo je kako istraživanja pokazuju da se žrtve vršnjačkog nasilja manje obraćaju policiji i odraslima,  a više svojim vršnjacima te upravo stoga jedni drugima mogu najviše pomoći i svima poslati poruku da „nasilje nije in“.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić podsjetio je prisutne na tragične događaje u kojima su u Rijeci izgubljena dva mlada života, a mjesta ovih događaja obilježena su natpisima „Hrabrost je izabrati nenasilje“. Istaknuo je potrebu svakodnevne prevencije vršnjačkog nasilja te kao i u prethodnim obraćanjima, pozvao učenike da na nasilje reagiraju i prijave ga, jer se ono ne događa drugima već između njih.

Nakon uvodnih obraćanja prikazani su video uradci učenika spomenutih škola, koji su izabrani između svih pristiglih radova učenika osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije. Video uratke izabralo je Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Tamarom Žakula Desnica, ravnateljicom Dječjeg doma „Tić“ te članovima: Barbara Zupičić, Art kino Croatia , Ingrid Mavrić, policijska službenica u Odjelu prevencije, Martina Podboj i Paola Broznić, učenice osmih razreda. Navedene učenice su ambasadorice „Tića“, koje sudjelovanjem u edukativnim aktivnostima Dječjeg doma "Tić" te djelovanjem u svojim školama doprinose prevenciji zlostavljanja djece i promicanju dječjih prava i odgovornosti.

Prije prikazivanja izabranih video uradaka s kriterijima izbora te bodovima za svaki od kriterija, prisutne je upoznala predsjednica Povjerenstva, Tamara Žakula Desnica. Kriteriji su bili kvaliteta priče, relevantnost u odnosu na zadanu temu vršnjačkog nasilja i poruka. Svaki od kriterija je nosio najviše pet bodova.

Temeljem ovih kriterija izabrani su i prikazani sljedeći video uradci:
„Crvena lopta“– Osnovna škola „Brajda“, Rijeka
„Na putu u školu“- Osnovna škola „Brajda“, Rijeka
„Pero“  - Osnovna škola „Kozala“, Rijeka
„Protiv nasilja u mojoj školi“  - Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“, Krk - Područna škola „Dubašnica“ iz Malinske. 

Odlukom Povjerenstva najboljim video uratkom proglašen je „Pero“, rad učenika riječke Osnovne škole „Kozala“ čiji su autori nagrađeni posjetom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Učenici, autori preostala tri video uratka i njihove osnovne škole dobili su priznanja za sudjelovanje i suradnju u aktivnostima povodom obilježavanja Dana ružičastih majica.

Osim središnje aktivnosti Ravnateljstva policije i Policijske uprave primorsko-goranske, policija je ove godine u suradnji s partnerima obilježila Dan ružičastih majica i na području drugih županija kroz organizaciju i sudjelovanje u različitim preventivnim, edukativnim, sportskim, umjetničkim i drugim aktivnostima, kojima je poslana poruka protiv vršnjačkog nasilja.

Fotogaleriju prigodnog programa možete pogledati na web stranicama PU primorsko-goranske.



Pisane vijesti